Bild
Nästa artikel
Senation

Viktproblemet är löst!

Publicerad 1 april 2018 (uppdaterad 1 april 2018)
Nu kan problemet med överviktiga husbilar och husvagnar vara löst!
Många husbilar och husvagnar har problem med lastvikten och det är lätt att ovetandes färdas med överlast. Orättvisa regler gör även att böterna är särskilt stränga för fritidsfordon. Det säga vara en regelförändring på gång i just den frågan snart.

Även om böterna kan bli lindrigare förändrar det inte grundproblemet med överlast. Nu har ett japanskt företag tagit fram ett helt nytt koncept som lämpar sig väldigt väl för just husbilar och husvagnar. En stor del av möblemanget och även väggar, tak och golv kan nämligen fylla med helium, precis som i ballonger. Det ger extra lyftkraft och enligt de kalkyler Husbil & Husvagn tagit del av går det att sänka tjänstevikten med mellan 220 och 400 kilo, beroende på fordonets storlek.

- Det här är givetvis ett väldigt spännande projekt, och lönsamt! säger professor Inoeta Utoshita som på uppdrag av företaget Bogusian har jobbat med projektet sedan 2011.

Utoshita menar att det i just husvagnar går att uppnå ännu större viktbesparingar eftersom ingen befinner sig i vagnen under färd. Då går det att fylla hela vagnen med gas så den skulle i princip kunna närma sig viktlöshet. Samma teknik kan användas i husbilar men då får de åkande även beställa Bogusians nyutvecklade och bekväma gasmasker som är utrustade med Wifi, bluetooth, redtooth och TV-anten på toppen.

När man kommer fram är det bara att släppa ut gasen och använda fordonet som vanligt. När det är dags att åka igen fyller man fordonet med gas. För att gasflaskorna, som väger mellan 220 och 400 kilo, inte ska tulla på lastvikten transporteras de i ett eget släp som kan kopplas bakom husbilen eller husvagnen. Systemet beräknas vara klart i slutet av 2021 och priset landar på ungefär 50 000 dollar.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.