Nästa artikel
Vejbystrand mister ställplats
NYHETER

Vejbystrand mister ställplats

Publicerad 7 mars 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Serviceanläggningen i Vejbystrands hamn ska stå färdig i mitten av juni. Men den starkt kritiserade husbilsparkeringen måste bort, annars riskerar hamnföreningen böter, i en principiellt intressant konflikt.

I två säsonger har den utbyggda hamnen i Vejbystrand fått klara sig utan en fungerande lösning för toaletter och sopor. Men nu påbörjas bygget av en serviceanläggning. Samtidigt som avfallshanteringen i hamnen får en lösning måste hamnföreningen avveckla den hårt kritiserade husbilsparkeringen.

Så sent som i onsdags förklarade hamnkaptenen Johan Lundström för NST att hamnföreningens målsättning var att ha den kvar även i sommar, trots protester från grannarna. Men samma dag skickade stadsarkitektkontoret en skrivelse där de kräver att hamnföreningen tar bort parkeringen.

– Vår tolkning av lagen är att den kräver bygglov, att det av gammal hävd parkeras personbilar i hamnen gör det inte möjligt att upplåta en permanent parkeringsplats för husbilar på området, säger bygglovsarkitekt Johan Iacobi till Helsingborgs Dagblad.

Husbilarna skapade stor konflikt i somras. Grannar till hamnen ansåg att de fått sin utsikt förstörd och menade att hamnföreningen bedrev en olaglig campingplats. Statsarkitektkontoret betraktar husbilsparkeringen som en utökning. Gräsytan ingår inte i den del av hamnområdet där det av hävd varit tillåtet att parkera personbilar. Men hamnföreningen har ändå markerat elva platser och satt upp en parkeringsskylt.

Senast den 1 april måste alla fordon, markeringar och skyltar bort från platsen. Annars riskerar hamnföreningen böter på drygt 55 000 kronor.

Husbilar får i normalfallet parkera som vanliga personbilar. Att upplåta en särskild del av hamnen för just husbilar har därför varit ett sätt att förhindra att husbilsägare parkerar lite var som helst i Vejbystrand, förklarar Johan Lundström.

– Genom att inte ordna en separat parkering får vi betydligt svårare att styra var husbilarna ska parkera, säger han och befarar parkeringselände i Vejbystrand till sommaren utan den särskilda husbilsparkeringen.

– Vi måste naturligtvis följa beslutet. Men det kommer att få konsekvenser. Vi riskerar kaos i sommar när det gäller både husbilar och personbilar som vill parkera, säger Johan Lundström och tillägger att hamnföreningen med stor sannolikhet kommer att söka bygglov för att kunna behålla parkeringsplatsen.

Johan Lundström tycker att husbilsparkeringen ligger i linje med målsättningen att skapa liv och rörelse i hamnen och att den gynnar Ängelholm som turiststad. Samtidigt sticker han inte under stol med att den också blivit ekonomiskt viktig för hamnföreningen.

– Vi har kommunens uppdrag att sköta hamnen och grönytorna. Vi måste finansiera det. Husbilsparkeringen är ett sätt.

Samtidigt som arbetet med servicebyggnaden påbörjats har arbetet med en detaljplan för hela hamnen inletts.

Detta rapporteras av Helsingborgs Dagblad.

Tror du vi får se fler motsvarande konflikter i takt med att fler hamnar vill ha ställplatser? Kommentera!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.