Det är SMHI som sätter standarden för årstiderna och vår, det är det när dygnsmedeltemperatur är mellan noll och tio grader sju dygn i sträck. Flera av SMHI:s mätstationer kunde notera detta mellan den 15:e och 21:a februari och vårens ankomst sätts då till det första datumet i mätperioden. Dock är det så att även om dygnsmedeltemperaturen uppfyller kravet tidigare kan våren tidigast komma den 15 februari, något som varit fallet de senaste fem åren med ett undantag. 2016 fick vi vänta ända till den 18 februari.
Men det är förstås inte vår överallt utan bara i sydligaste Sverige och mätstationerna som nu officiellt har vår är Skillinge, Falsterbo, Malmö, Lund, Hallands Söderö och Nidingen. Vi övriga får vänta lite till. Men är det vår så är det, enligt SMHI:s definition kan det inte bli vinter igen innan den förmodade sommaren och hösten är till ända. Däremot kan våren följa på hösten och så var det på vissa platser på Öland förra året.
Även om fler orter beräknas få vår den närmaste tiden kan det dock bli lite kallare den närmaste veckan. Men vad gör väl det, är våren väl här så är den!
Här kan du följa hur långt våren har hunnit på SMHI:s årstidskarta.
Hur långt har våren kommit där du bor? Skriv en kommentar!
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.