Bild
Nästa artikel
NYHETER

Vägen öppnas för självkörande bilar

Publicerad 21 april 2017 (uppdaterad 24 april 2017)
Regeringen ger grönt ljus för testverksamhet av autonoma fordon den 1 juli 2017.

Den 20 april tog regeringen beslut om att tillåta tester av självkörande bilar på allmänna vägar i Sverige. Reglerna träder i kraft den 1 juli i år och innebär att det behövs tillstånd från Transportstyrelsen för att bedriva testverksamhet av autonoma fordon. Det krävs också att det finns en person i eller utanför testbilen som är ansvarig förare och hela tiden är beredd att ta över kontrollen.

– Regeringen ser det som viktigt att Sverige är ett land där ny innovativ teknik för hållbara transporter kan testas. Nu skapar vi bättre förutsättningar för försök med självkörande fordon i allmän trafik, säger infrastrukturminister Anna Johansson i ett uttalande.

Det har fram tills nu inte funnits något regelverk kring självkörande bilar och det har varit svårt för lagstiftningen att hänga med i utvecklingen. Frågan har stötts och blötts under flera år, bland annat har datainspektionen satt sig på tvären gällande alla kameror och sensorer som används av självkörande bilar, då de befarar att de kan identifiera personer utanför fordonet och därmed strida mot personlig integritet.

ERBJUDANDE: 

 

Beslutet som tagits gäller alltså bara försöksverksamhet, men regeringen har också tillsatt en utredning som i höst ska komma med förslag för vilka regler som behövs för att självkörande fordon ska kunna rulla ute i trafiken permanent.

Biltillverkaren Volvo befinner sig i startgroparna för att få komma igång med sin testverksamhet, Drive Me, där 100 självkörande volvobilar ska sättas på prov av utvalda privatpersoner i Göteborgstrafiken.

– Vi har ännu inte tagit del av de nya reglerna men vi välkomnar att regeringen arbetar för att tillåta testverksamhet och på sikt även en lagstiftning som permanent tillåter självkörande bilar på vägarna, säger Annika Bjerstaf, presschef på Volvo Cars i Sverige, och tillägger, Drive Me är planerat komma igång med de första bilarna i slutet av det här året. Det står fast.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.