Bild
Nästa artikel
NYHETER

Vad gäller för baklysen på husvagn dagtid?

Publicerad 29 september 2020
Vår förlagskollega Vi Bilägare fick en intressant fråga om hur reglerna för bakljus gäller under dagtid på släp och husvagnar. Vet du om dessa måste lysa även om bilen bara körs med varselljus?
Fråga:
Jag har en nyare bil som inte har någon bakljus under dagtid. På kvällen får jag därför tända halvljuset för att få lyse både bak och fram. När jag kopplar på min släpvagn så har jag inget bakljus på den, så jag måste komma ihåg att tända ljuset på bilen, då finns ljus både på bilen och släpvagnen. Om jag glömmer att slå på halvljus på bilen så saknar släpet bakljus, kan jag då få böter eller får även släp köras utan bakljus under dagtid? 
Ulf Persson 

Svar:
Det här med att olika bilar har olika ljussystem ställer till en hel del problem. Många kör med varselljus/halvjus fram men utan helt baklyse vid mörker. Ett misstag som du tydligen inte gör. Märkligt nog finns ett undantag från kravet på att ha baklyktor tända dagtid för de nyare EU-godkända bilar som godkänts med varselljus utan inkopplade baklyktor. Men det finns inget undantag för släpvagnar. Så man kan få böter om släpets baklampor inte lyser dagtid.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.