Nästa artikel
Utökad B-behörighet – om du vill dra tungt
REGLER

Utökad B-behörighet – om du vill dra tungt

Publicerad 26 mars 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
I dag finns nästan 300 000 husvagnar i landet och många av dem är så pass tunga att det inte räcker med vanlig B-behörighet för att få dra dem. Förra året infördes utökad B-behörighet som en smidig lösning.

Utökad B-behörighet infördes 2013 och innebär utökade möjligheter att dra tyngre fordonskombinationer. Har du körkort med vanlig B-behörighet är maxgränsen 3 500 kg i totalvikt. Med utökad B-behörighet är gränsen i stället 4 250 kg i totalvikt.

– Har man en påtagligt stor dragbil och en påtagligt stor släpvagn ligger man säkerligen nära gränsen för vad man får köra med vanlig B-behörighet. Det finns all anledning att kolla upp att man har rätt behörighet för sitt fordonsekipage, och det kan man göra via vår e-tjänst, Släpvagnskalkylatorn, säger Anna Berggrund, enhetschef på Transportstyrelsen.

För att få utökad B-behörighet krävs att man genomför ett godkänt körprov hos Trafikverket. Provet innehåller vissa moment som inte ingår i provet för vanlig B-behörighet. Bland annat behöver du genomföra moment som omfattar backning i sväng med släp.

Möjligheten med utökad B-behörighet är en av de regler som ingick i det tredje körkortsdirektivet, en samling enhetliga körkortsregler som beslutades av EU redan 2006 men som infördes först förra året. Förändringen har varit efterlängtad bland husvagns- och släpvagnsägare och när möjligheten väl infördes under förra året uppstod ett stort tryck på Trafikverket att hinna med alla prov. Innan årets slut hade mer än 20 000 personer skaffat sig utökad B-behörighet.

– Jag vill starkt rekommendera alla som behöver ha utökad B-behörighet till ett visst datum på grund av semester, arbete eller liknande, att boka prov i god tid och förbereda sig väl, säger Anders Borglund, chef på Trafikverket Förarprov.

Det är inte bara begränsningen i en körkortsbehörighet som avgör om du får köra en fordonskombination. Även fordonens tekniska förutsättningar är avgörande. En bil får exempelvis inte dra en släpvagn om den är så pass tung att dragbilens maximala släpvagnsvikt överskrids. Släpvagnskalkylatorn har dock den fördelen att tjänsten också kontrollerar de tekniska begränsningarna.

Mer information om utökad B-behörighet på Körkortsportalen

Räkna ut vilken körkortsbehörighet du behöver via Släpvagnskalkylatorn

Tidsbokning för körkort för utökad B-behörighet På Trafikverkets webbplats

Mer information om regler för hur du kopplar husvagn eller släp till din bil

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.