Vissa kommuner har till och med infört förbud för det som det till och med lanserats ett ord för, fultvätt. Med vattnet följer en rad ämnen som myndigheterna försöker undvika kommer ut på fel ställen, ska det tvättas ska det göras på en biltvätt. Där finns det möjligheter att rena vattnet från olja, kemikalier och tungmetaller på rätt sätt och det är det som är bakgrunden till myndigheternas envisa kamp, till synes utan större framgång.
OKQ8 lät Kantar Sifo utföra en undersökning i februari 2019 där det konstateras att nästan sju av tio är medvetna om de negativa följderna för miljön som är konsekvensen av att tvätta bilen hemma.
– Vi lever i en tid där medvetandegraden är hög om vad som är bra och dåligt för miljön, men långt ifrån alla agerar i enlighet med sin kunskap. Det är fortfarande påfallande många som inte tvättar bilen på en station, vilket gör att förorenat dagvatten riskerar att rinna ut i närmaste vattendrag. De negativa följderna för miljön är så allvarliga att det i flera kommuner till och med är ett miljöbrott att tvätta bilen på gatan, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8 i ett pressmeddelande.
Trots detta väljer alltså varannan person, 50 procent, att minst en gång per år tvätta bilen hemma. Nu står det dock inte uttryckligen i lagen att man inte får tvätta bilen hemma på gatan, men enligt miljöbalken får man inte släppa ut orenat avloppsvatten och det beror på var du står. På vissa ställen går dagvattnet orenat ut i närmaste vattendrag medan det på andra ställen går till det kommunala reningsverket. Det är alltså inte lätt att veta om man är den miljöbov man utmålas vara.
– Som konsument är det lätt att tänka att vattnet tas om hand av reningsverket när det rinner ned i avloppsbrunnen på gatan. Men det vattnet går inte till kommunens reningsverk utan rinner ut, tillsammans med partiklar, smuts och föroreningar, i närmaste vattendrag, säger Karin Hellgren.
Varför väljer då så många att tvätta bilen hemma? För att det är enkelt och smidigt svarar 19 procent och elva procent säger att de gör det för att spara på onödiga utgifter.
Så här ska man göra om man vill vara på den säkra sidan
- Tvätta bilen i en biltvättsanläggning där tvättvattnet tas om hand
- Använd måttligt med schampo. Mät upp hur mycket schampo som krävs för vattenmängden i hinken.
- Tappar du svamp på marken, släng den då eftersom smutsen kommer att repa
- Ha ett raster i botten av tvätthinken, då slipper du att en hel del av smutsen virvlar runt i det rena vatten du tvätter med.
- En modern automattvätt betecknas som minst lika skonsam som handtvätt men för just husbilar och husvagnar blir det att skrubba för hand.
- Förtvätta med ett avfettningsmedel, låt det verka en stund innan du spolar av men undvik högtryck.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.