Bild
Nästa artikel
NYHETER

Turismen i Sverige ger 170 000 jobb

Publicerad 26 juni 2017 (uppdaterad 26 juni 2017)
Tillväxtverkets nya statistik visar att turistnäringen förra året omsatte 300 miljarder kronor, vilket är en fördubbling sedan år 2000. Turismen står nu för sex procent av Sveriges exportvärde.

Både svenskar och utländska besökare turistar allt mer i Sverige. Den utländska turismen ökar förvisso snabbt men det är de svenska turisterna som står för majoriteten av intäkterna med 180 miljarder. Men även om de svenska turisterna blir fler är det de utländska som står för den stora ökningen. Utomeuropeiska turisters övernattningar har ökat med 70 procent sedan år 2012 och under 2016 ökade deras övernattningar med 11 procent medan besökarna från Kina ökade med hela 25 procent.

Siffrorna visar att turistnäringen har skapat 11 000 nya jobb det senaste året. Samtidigt har turismens exportvärde ökat med 13 procent och står nu för sex procent av Sveriges totala export av varor och tjänster.

– Turisterna lägger mest pengar på boende och restaurang. Nästan lika mycket lägger de på resor och transporter. Kultur däremot skapar inte lika stora ekonomiska värden, men både kultur och natur fungerar som magneter för turister och gör att de väljer just Sverige, säger Sofi Sjöberg, analytiker på Tillväxtverket, i ett pressmeddelande.

2016 var 169 000 anställda inom verksamheter som kopplas till turism, vilket är en ökning med 7 procent jämfört med året innan. Den kan jämföras med den totala sysselsättningen i Sverige som ökade med 1,7 procent under samma period.

– Det är just här turismen har sina styrkor för tillväxten i svensk ekonomi. Våra siffror visar att den har gett 11 000 nya jobb det senaste året. Samtidigt har turismens exportvärde ökat med 13 procent och står nu för 6 procent av Sveriges totala export av varor och tjänster, säger Sofi Sjöberg.

Turisterna väljer allt oftare att åka till städer men kustnära besöksmål är också populära, allt enligt SCB-statistik som TT beställt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.