Nästa artikel
Transportstyrelsen vill ändra lagen vid vägarbeten
NYHETER

Transportstyrelsen vill ändra lagen vid vägarbeten

Publicerad 13 augusti 2020 (uppdaterad 14 augusti 2020)
Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda nya regler när bilister kör förbi oplanerade arbeten på vägen som bärgningar och punkteringar. Förslaget är bland annat att det ska bli sänkt hastighetsgräns.

Det är SR Ekot som uppmärksammat att Transportstyrelsen kommit med en rapport i vilken man föreslår att ändra lagen så att förare måste sänka hastigheten när de kör förbi oplanerade arbeten på vägen.

Det gäller såväl vanliga vägarbeten som vad man kan kalla oplanerade stopp där punktering tas som exempel. Under åren 2015–2019 omkom tre personer och lika många skadades allvarligt vid vägarbeten. En stor majoritet av de personer som arbetar på och vid vägar uppfattar arbetsmiljön som otrygg, ska rapporten enligt Ekot ha slagit fast.

– Det är en ändring i trafikförordningen. Man ska visa hänsyn till omständigheterna och ha tillräckligt låg hastighet. Vi nämner specifikt vid bärgningsarbete och liknande arbete, så som däckbyte. Dessutom nämner specifikt när man placerar plats förbi olycka eller sjukdomsfall, säger utredaren Christopher Patten till Ekot.

Christopher Patten menar enligt Ekots artikel att dagens regelverk inte alltid följs av till exempel arbetsgivare och väghållare och behöver bli bättre att följa föreskrifterna om att trafik i första hand ska ledas om så att den inte passerar ett vägarbete.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.