Bild
Nästa artikel
NYHETER

Transportstyrelsen föreslår färre körkortsavgifter

Publicerad 19 juni 2017
Transportstyrelsen föreslår en ändring i avgifterna för körkortsområdet som innebär att dagens tolv avgifter ersätts med en enda avgift.
För att ta eller förnya ett körkort krävs ett antal olika typer av tillstånd där varje tillståndprövning i nuläget är avgiftsbelagd. Exempel på dessa avgifter är
  • körkortstillstånd
  • tillstånd att bli handledare vid övningskörning
  • förlängning av högre behörighet
  • utbyte av utländskt körkort.

Det finns även avgifter för prövning av olika undantag. Ytterligare en avgift avser själva utfärdandet eller förnyelsen av körkort och innebär att ett körkort eller förarbevis tillverkas.

Men nu föreslår Transportstyrelsen alltså en ändring i avgifterna för körkortsområdet som innebär att ingen avgift tas ut vid prövning av de olika tillstånd som krävs. I stället föreslås att en enda avgift ska täcka in de befintliga delar som ingår för att ta eller förnya ett körkort eller förarbevis, från ansökan till tillverkat kort. Avgiften tas därmed ut för själva körkortet eller förarbeviset

Därför föreslås att körkortsavgiften höjs från 150 kr till 250 kr. Men i den nya högre avgiften ingår alltså alla de avgifter som tidigare betalats separat. Avgiften tas ut när du tar körkort för första gången eller vid en förnyelse. Trafikverkets avgifter för körkortsprov, yrkesförarprov och fotografering tillkommer fortfarande.

Enklare för dig som ska betala

Avgifterna för körkort ändras för att göra det enklare för dig som ska betala. Det finns flera fördelar:

  • det blir färre inbetalningstillfällen.
  • ansökningsprocessen blir enklare och du kan få ditt tillstånd snabbare i eftersom vi inte behöver vänta på en inbetalning för att handlägga ett ärende.
  • i de fall din ansökning avslås behöver du inte betala för den handläggningen.

En annan anledning till förändringen är att organisationen bakom körkortshanteringen har ändrats. Tidigare var Vägverket central körkortsmyndighet och länsstyrelsernas 21 myndigheter regionala körkortsmyndigheter. I dag är det en myndighet (Transportstyrelsen) som har ansvaret för körkortsverksamheten som numer i stor utsträckning är digitaliserad och har en automatiserad handläggning. Med tiden har vår verksamhet samt vissa författningar ändrats och det  har påverkat ärendenas struktur och innehåll, vilket också är ett skäl till att våra avgifter behöver ses över.

De nya avgifterna föreslås gälla från den 1 januari 2018.

Läs mer om körkortsavgifter 

Läs remissen av förändringar i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.