Bild
Nästa artikel
NYHETER

Trafikverket letar efter grodor

Publicerad 14 april 2018 (uppdaterad 14 april 2018)
Nu startar Trafikverket med hjälp av allmänheten en omfattande inventering av groddjur i stora delar av östra Sverige. De vill veta på vilka vägsträckor som groddjur ofta blir överkörda och undersöka möjliga motåtgärder i form av exempelvis grodpassager.
Det är inte bara människor som ska kunna känna sig säkra i trafikmiljön, Trafikverkets uppgift är även att djur ska få ett säkrare liv. Ett allt tätare vägnät med Intensiv trafik ses som ett allvarligt hot mot band annat groddjur, en djurart som dessutom är känslig för miljöförändringar. Globalt är groddjuren en av de mest hotade djurgrupperna och därför inleds nu en grodinventering för att identifiera vägsträckor där dessa rör sig och riskerar att bli överkörda. Därefter kommer eventuella åtgärder för säkrare passager för grodorna att föreslås.

- Transportsystemet påverkar djur och växter, bland annat genom att vara barriärer i djurens väg. Aktuella åtgärder för groddjur består främst av att minska den trafikrelaterade dödligheten, säger David Brobäck, miljöspecialist på Trafikverket. Detta gör vi genom att exempelvis anlägga trummor med styrande ledarmar eller barriärer som hindrar groddjuren från att gå upp på vägen.

Under 2018 kommer Trafikverket med allmänhetens hjälp att samla in uppgifter om vägsträckor där groddjur blir överkörda. Inventeringen och insamlingen av tips pågår i Stockholm, Gotland, Uppsala, Västmanland, Örebro, Södermanland och Östergötlands län.

Länk till tipsformuläret hittar du här.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.