Bild
Nästa artikel
NYHETER

Trafikverket forskar om LED-belysnings påverkan

Publicerad 3 april 2017 (uppdaterad 3 april 2017)
LED-lampor i gatubelysningen ger minskad energiförbrukning men Trafikverket vill veta hur djur och natur påverkas av den nya typen av belysning.

Trafikverket satsar nu på ett forskningsprojekt som ska kartlägga LED-belysningens ekologiska effekter och ge rekommendationer för att minimera påverkan.

Belysningstekniken innebär möjligheter att spara energi och minska spilljus och ljusföroreningar. Alltmer väg- utomhusbelysning byts därför ut mot LED-lampor.

Men LED har en våglängdsfördelning som är mer lik dagsljus än det gula ljuset från traditionella lampor. Detta innebär en risk för ekologisk påverkan på nattlevande djur. Vissa djur, exempelvis fladdermöss, är mycket känsliga för ljus och det påverkar deras beteende. Starkt ljus gör dem desorienterade och minskar deras möjlighet att hitta föda och kan påverka möjligheten att föda upp ungar. Ett annat exempel är groddjur som lockas av ljuset till platser där de kan råka illa ut.

– Studiens syfte är att ge kunskap om hur LED-ljus påverkar djur och insekter över årstiderna och under nordiska förhållanden. Utifrån resultatet kan vi ta fram åtgärder och konkreta rekommendationer för en bättre hållbar samhällsutveckling, säger Petter Hafdell, projektledare, Trafikverket.

Studien genomförs i samarbete med naturmiljökonsultföretaget Calluna. Projektet beräknas vara klart i slutet av 2017.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.