SR jobbar på att det ska bli enklare att använda sig av deras tjänster i mobil och infotainmentsystem under bilkörning.

Nästa artikel
Trafikinfon ska bli personligare
NYHETER

Trafikinfon ska bli personligare

Publicerad 1 februari 2016

SR jobbar på att det ska bli enklare att använda sig av deras tjänster i mobil och infotainmentsystem under bilkörning.

Hur ska trafikinformation sändas i framtida uppkopplade bilar? Sveriges Radio filar på nytt utseende i bilvyn och söker testpiloter.

I Radiohuset i Stockholm sitter just nu ett innovationsteam och utvecklar framtidens bilradio. Det är ett experimentlabb bestående av journalister och dataprogrammerare som ska klura ut hur förare ska ta till sig trafikinformation i framtiden.

– Jag är övertygad om att trafikinformationen måste utvecklas. Bilen är en unik plats för radiolyssning och det är här folk lyssnar på radio mest. På många andra platser kan man titta på rörligt material, men i bilen är ljudet det centrala, säger Tomas Granryd som leder det digitala projektet.

De traditionella trafikmeddelandena som kan bryta av mitt under pågående sändning kommer att finnas kvar. Men för att hänga med i racet när FM-bandet får konkurrens av andra lyssningskanaler måste trafikinformationen bli mer personlig, tror Tomas Granryd.

– Vi måste försöka förse lyssnaren med ett skräddarsytt erbjudande. Nu täcker trafikrapporterna av exempelvis hela Stockholm på 50 sekunder, det är ett ganska stort spann med information som serveras. Det måste bli mycket mer precist. Om man enbart reser mellan punkt A och punkt B vill man bara ha information som rör just den sträckan.

Det är en prototyp på den så kallade bilvyn som experimentgruppen filar på. Hur Sveriges Radio ser ut på skärmen som finns i de flesta nya bilars instrumentbräda om man antingen kopplar in mobilen eller använder sig av ett inbyggt infotainmentsystem.

Tomas Granryd visar ett exempel på hur miljön skulle kunna se ut. Den är uppbyggd på en swipefunktion, alltså att man via en knapp eller ett vred på ratten byter program i en roterande ikonkarusell. Innehållet i varje ikon är urklippta ljudsnuttar, av till exempel senaste sändningen från Ekot, eller senaste avsnittet av användarens favoritradioprogram, eller en uppdatering om trafikinformation för valt område.

– Bilvyn kommer att förändra jättemycket. Den kommer att kunna erbjuda så mycket mer till lyssnaren, säger Tomas Granryd som berättar att det är en utmaning att designa för bilmiljö.
– Ska du hålla på med små, små ikoner blir det trafikfarligt, så det är ett område som vi håller på att brottas med intensivt för att förbättra.

I framtiden ska det även bli möjligt för de som reser att vara med och skapa trafikinformation. Tanken är att det ska kunna gå att rapportera in trafikolyckor via en kartfunktion. För att kunna göra detta och för att utveckla bilvyn söker innovationsteamet efter testare över hela landet.

– Vi är alltid intresserade av folk som testar våra idéer och speciellt då Vi Bilägares läsare som kör mycket bil. Man ska gilla att testa saker och berätta för oss om vad man tycker. Vi är ett experimentlabb så om vi upptäcker att det finns behov av någon specifik funktion från våra testare kommer vi att försöka ta fram det, säger Tomas Granryd.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.