Nästa artikel
Tips om fotografering
BÖCKER

Tips om fotografering

Publicerad 1 juli 2016 (uppdaterad 5 juli 2016)
Semestern står för dörren och många vill visa bra bilder för släkt och vänner. Men hur får man den där perfekta bilden? Den här boken ger på ett överskådligt sätt tips om hur man går tillväga för att få bilderna betydligt bättre utan att behöva vara proffsfotograf.
Vi har med jämna mellanrum skrivit om nya kameror som ger betydligt bättre bildresultat än de vanliga smartphone-bilderna. Men oavsett vad du använder för kamera det viktiga hur du riktar den. Det är inte nödvändigtvis kameran som gör att bilden blir extra bra även om man måste vara medveten om att en bättre kompaktkamera eller en systemkamera ger andra och bättre möjligheter.

I boken Digitalfoto - lär dig fota som proffsen av Josefine Gunnarssson tas först de grundläggande begreppen upp för att läsaren ska få en uppfattning om de möjligheter som olika funktioner ger och därigenom också vad som kan vara en lämplig kamera i de sammanhang den ska användas.

Inte minst viktigt att känna till är hur olika brännvidder skapar helt olika perspektiv. Med exempelvis några vänner vid en fantastisk vy kan du lägga fokus på personerna genom att använda en lång brännvidd från avstånd och få bakgrunden lagom suddig, eller så väljer du en kort brännvidd men går närmare och får skärpa över hela bilden. Sådant är nästan omöjligt med en telefon nedan bättre kompaktkameror klarar det och förstås systemkamerorna.

Boken tar sedan upp tips om hur du hanterar olika situationer med ljuset. Motljus kräver både bättre optik men framför allt lite tips om hur du hanterar ljuset på bästa sätt.

Överallt i texten finns tips om hur du väljer motiv på bästa sätt. Ett av alla är att många gör fel och tar personer på alldeles för långt avstånd. Vill du ha en bra bild på barnet är det ju bäst om man kan se vem det är och det är också viktigt från vilken vinkel du väljer att fotografera. Att ha solen bakom sig, att inte ha fläckigt ljus i ansiktet (till exempel i skuggan av ett lövverk) och att få personen att inte ställa sig i givakt brukar ge naturliga och bra bilder. Överhuvudtaget är det bra om man kan få lite liv i bilden genom att fotografera personerna när de är så lite medvetna som möjligt om att du ska ta en bild.

Boken tar även upp olika möjligheter med systemkameran och hur du använder bildbehandlingsprogram.

Det viktiga är dock att du är kreativ och boken ger en rad tips för olika bildtyper och hur du utvecklar ditt bildseende.

Boken ges ut av Bokförlaget Semic och har ISBN 978-91-552-6305-8. Priset ligger runt 160 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.