Fredrik på Bilprovningen AB är en av de som kontrollerar bilverkstädernas kvalitét

Nästa artikel
Test av reparerade bilar
NYHETER

Test av reparerade bilar

Publicerad 31 oktober 2014 (uppdaterad 31 oktober 2014)

Fredrik på Bilprovningen AB är en av de som kontrollerar bilverkstädernas kvalitét

Oanmälda stickprovskontroller på färdigreparerade bilar är en mindre känd del av Bilprovningen AB:s verksamhet.

På Bilprovningen AB:s hemsida bloggar ett antal anställda om företagets verksamhet och en av dessa är Fredrik. Han kontrollerar att verkstäderna gör det de tar betalt för så att du ska kunna lita på det utförda arbetets kvalitét.

Så här skriver Fredrik

Som anställd på Bilprovningen finns det massor av olika uppdrag att jobba med. Vi är till exempel anlitade av Kontrollerad Bilverkstadexternallinknewwindow.png, KBV, för att göra oanmälda stickprovskontroller på både stora märkesverkstäder och mindre allbilsverkstäder som är anslutna till KBV.

Kontrollerna går till så här: Man tar en färdigreparerad bil och kontrollerar att alla de åtgärder som verkstaden har gjort och debiterat, har blivit utförda på rätt sätt. Dessutom granskar vi att det administrativa hanteras och att överkommet pris inte överskrids. 

En av de verkstäder som KBV bett oss att kvalitetskontrollera är Höglandets bilservice i Nässjö. Jag passade då på att fråga verkstadsansvarig Jonny Björk om varför de valt att ansluta sig till KBV.

Han svarade: Vi tycker det är ett bra sätt att visa att vi är seriösa mot våra kunder samtidigt som vi använder resultatet från kontrollerna för att säkerställa vår interna kvalitet.

På frågan om han tycker det borde vara obligatoriskt att vara med i KBV svarar Jonny: Nej, det bör vara frivilligt. De som vill visa att de tar kvalitet på allvar, ser till att vara med och det hoppas vi kunder tar med det i övervägandet när de väljer verkstad.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.