Bild
Nästa artikel
NYHETER

Test av elväg till Arlanda

Publicerad 8 oktober 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Trafikverket har gett fyra företag i uppdrag att ta fram förslag på teknik där fordon får energiförsörjning via ett strömspår i vägbanan.

Dagens Nyheter skriver att Trafikverket har gett fyra företag uppdrag att konstruera vägar där energiförsörjningen kommer från vägbanan. DN har varit i kontakt med Björn Hugosson, trafikkonsult på WSP, ett av de teknikföretag som arbetar med ett av förslagen.

– Vi håller just nu på att projektera en elväg mellan Arlanda och Rosersberg tillsammans med flera andra aktörer, däribland ett svenskt företag som heter Elways som är de som uppfunnit själva tekniken. Elvägen fungerar ungefär på samma sätt som en bilbana som barn leker med. Lastbilarna får sin ström genom ett litet spår i marken som är strömförande, säger Björn Hugosson till DN och fortsätter

– På senare år har det börjat komma bra batteridrivna personbilar. Tyvärr finns det ingen liknande lösning som fungerar för lastbilar. Det skulle krävas alldeles för stor mängd batterier, vilket gör att fordonen helt enkelt skulle bli för tunga.

På DN:s fråga om när Sverige kan få fler elvägar svarar Björn Hugosson
– Om den tidsplan vi har just nu även fungerar för Trafikverket så är tanken att vi ska vara klara redan till nästa vinter, 2015–2016.

Kommentera: Tror du att det här är en framkomlig teknik?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.