Teknikbytet påverkar i det här skedet bilar som har så kallad malusskatt, alltså en förhöjd fordonsskatt under de första tre åren. Störningarna påverkar den som
- äger en husbil med malusskatt
- köper en helt ny bil (med malusskatt) från och med den 1 april i år
- äger en personbil, lätt lastbil eller lätt buss där malus upphör inom 365 dagar.
Felaktiga uppgifter kan visas både i e-tjänster och i appen Mina fordon. Störningarna innebär att man för närvarande inte kan få besked där om sin aktuella årliga fordonsskatt och inte heller vilken summa som ska betalas med nästkommande avi.
Av- och påställning fungerar som vanligt och det gör även ägarbyte.
Du kan använda bilen som vanligt. Det enda som påverkas är att det tar längre tid innan du får besked om vilken skatt du ska betala eller få tillbaka.
– Avier för inbetalning kommer att skickas ut men vi ser risker med att det tar längre tid än normalt. Har man inte fått någon avi för inbetalning 14 dagar efter att bilen har tagits i trafik behöver man höra av sig till oss på Transportstyrelsen, säger Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare.
Den som ställer på en bil har 21 dagar på sig att betala fordonsskatt.
Om du vill få en uppfattning om hur mycket du kommer att få betala i årlig fordonsskatt, kan du använda bilregistrets beräkningshjälp: Beräkna din fordonsskatt. Men invänta ändå inbetalningsavi. Om du råkar räkna fel och betalar in för låg summa, kan det resultera i dröjsmålsavgift och användningsförbud.
Läs mer om felaktig fordonsskatteuppgift på bilar med malusskatt.
Den som har frågor kan ta kontakt med Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.