Nästa artikel
För tätt på campingar
NYHETER

För tätt på campingar

Publicerad 7 augusti 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
På många av landets campingplatser ställer sig camparna för tätt vilket utgör en brandrisk. Det visar en undersökning som Sveriges Radios lokala stationer har gjort.

Sveriges Radios undersökning visar att över hälften av de granskade campingarna bryter mot rekommendationen om ett avstånd mellan husvagn och husbil på fyra meter. Enligt Sveriges Radios undersökning står husvagnar och husbilar för tätt på 20 av de 33 undersökta campingarna. På åtta av campingarna står var tionde vagn fel men på två av campingarna står nästan varannan vagn för tätt. Flera campingar håller ett avstånd mellan ekipagen på 1,5 meter. Att husvagnar och husbilar inklusive förtält står med fyra meters mellanrum är viktigt för att minska spridningsrisken vid en brand.

– Avståndet är till för att det inte ska ske en sprindning av bränder mellan enheterna. Minskar man avståndet blir det en större risk för spridning och att det även sker snabbare, säger Malin Vestin från Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap till SR.

Men det är inte alltid campingplatsernas fel att det ställs upp för tätt utan det är något som i allra högsta grad kan påverkas av de som campar. Ingen vet bättre än den som sätter upp sitt förtält att avståndet blir minst fyra meter till nästa vagn eller bil.

Här hittar du SR:s inslag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.