På Ekhems gårdsbutik kan man köpa gårdens egenodlade färskpotatis; både den gamla, goda Ulster och delikatessen, Amandine. Här finns också lokalodlade grönsaker, bär och frukt och ekologiska ägg från granngården. Och så hemlagad saft, sylt, marmelad, geléer och smarriga bärpajer, kallpressad rapsolja, svensk honung, kosttillskott och mycket, mycket mera.

Nästa artikel
Swede stops guidar till gratis ställplatser
NYHETER

Swede stops guidar till gratis ställplatser

Publicerad 21 februari 2019 (uppdaterad 22 februari 2019)

På Ekhems gårdsbutik kan man köpa gårdens egenodlade färskpotatis; både den gamla, goda Ulster och delikatessen, Amandine. Här finns också lokalodlade grönsaker, bär och frukt och ekologiska ägg från granngården. Och så hemlagad saft, sylt, marmelad, geléer och smarriga bärpajer, kallpressad rapsolja, svensk honung, kosttillskott och mycket, mycket mera.

Med ett medlemsbevis och en guide från Swede stops kan husbilister besöka näringsidkare på svenska landsbygden och få en avgiftsfri och trygg övernattning. Nu är det dags för årets utgåva.
Konceptet är välkänt från andra länder och beskrivs ofta som en win-win-situation. Husbilisten får en gratis övernattning och i de flesta fall lockar ställplatsen till inköp i den gårdsbutik eller liknande som erbjuder parkeringen.

Den utgåva som nu är aktuell är den femte upplagan av den utökade guiden som innehåller ett nätverk av cirka 60 värdar, från Höga Kusten i norr till Blekinge i söder. 

Syftet med Swede Stops är att bidra till utveckling av hållbar landsbygdsturism i Sverige.  Husbilsturister skall lockas ut från allfarvägarna för att besöka och övernatta hos lokala näringsidkare (värdar) på landsbygden och där få uppleva ett annat Sverige och njuta av vår kultur och natur. Guiden är den svenska varianten av France Passion® och följer liksom motsvarande guider inom EU grundidén att värdar på landsbygden bjuder in husbilsturister som gäster som får en avgiftsfri och trygg parkering i 24 timmar. Normalt erbjuds ingen service, det finns dock en del som erbjuder vatten och el men då kanske en avgift tas ut och en del värdar vill att man ringer i förväg.

Vid besöket har man möjlighet att bekanta sig med deras verksamheter och har man tur kan besökaren njuta av lokal mat och dryck från en gårdsbutik där det går det handla färsk och smakrik mat och andra produkter. 

I guiden finns information om värdarnas verksamheter, produkter och tjänster. Guiden inkluderar kartor, adresser, vägbeskrivningar, GPS-koordinater och QR-kod som är kopplad till Google Maps. Dessutom finns information om 353 serviceplatser för latrin, gråvatten eller färskvatten samt 52 LPG-stationer.

Med köpet av guiden följer ett bevis att fästas på insidan av vindrutan. Detta visar att husbilsturisten har tillgång till nätverket.
 
Här är exempel på värdarnas verksamheter
  • Gårdsbutiker, ostmejerier, bagerier, kvarnar, kött- och charkuteriproducenter, marmelader och sylter, rökt och förädlad fisk, destillerade drycker (whisky, vodka, gin, snapsar, punsch och likörer), musterier, vingårdar, grönsaksodlare, bigårdar och chokladpraliner. Gårdsbutiker är dessutom ofta kombinerade med kafé eller restaurang. 
  • Konsthantverkare, keramiker, slott, djurparker och hästgårdar.
Bakom Swede Stops ekonomisk förening står Trygve och Rose-Marie Bringhammar som under ett tiotal år besökt 20 europeiska länder. 2014 reste de under två månader med husbil i Storbritannien, Nordirland och Irland och använde sig av en motsvarande guide, Brit Stops, som gav tillträde till ett nätverk av lokala näringsidkare på landsbygden som bjöd in husbilsturister att avgiftsfritt få stå med husbilen i ett dygn i anslutning till deras verksamhet. På så sätt kom de ut på landsbygden och fick på ett enkelt sätt kontakt med lokalbefolkningen och kunde njuta av natur och kultur på ett sätt som annars inte hade varit möjligt. 2015 blev det därför dags för den första svenska utgåvan.

Pris: 240 kronor + porto. Medlemmar i HBK och France Passion får 10 % rabatt.

Distribution: Guiden säljs online via deras hemsida och hos tre värdar. Läs mer på www.swedestops.se

Bilden på Ekhems gårdsbutik är en genrebild och har inget med innehållet i Swede stops att göra. 
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.