Nästa artikel
Sveriges Husbilsvänligaste kommun 2016
NYHETER

Sveriges Husbilsvänligaste kommun 2016

Publicerad 9 maj 2016 (uppdaterad 24 oktober 2019)
Medlemmarna i Sveriges största husbilsorganisation, Husbilsklubben.se, har nu utsett Sveriges husbilsvänligaste kommun. I slutändan fanns fem finalister att välja bland.

Styrelsen i HBK beslutade under hösten 2013 att inrätta utmärkelsen Sveriges husbilsvänligaste kommun. Första året gick utmärkelsen till Ystad, därefter till Kristinehamn och i år gick priset till Mariestad. Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram de kommuner som uppmärksammat denna ”nya” och växande grupp inom turistnäringen och som via aktivt arbete anordnat parkering och andra faciliteter som välkomnar husbilsåkarna till sin kommun.

- Våra medlemmar har fått nominera den kommun i Sverige som man anser vara husbilsvänligast. Här har man sett till helheten med allt från ställplatser till hur husbilsturister blir bemötta i kommunen, vilka möjligheter till service som finns (t.ex. möjligheter till tömning av grå-/svartvatten). Även hur bra kommunen är på att informera om vad som finns för husbilar samt hur väl det är skyltat till de olika platserna/faciliteterna påverkar nomineringarna och resultatet säger Leif Edström.

Husbilsklubben.se (HBK) som bildades 2006 är idag Sveriges största förening för husbilsåkare med över 12 000 medlemmar. Den internetbaserad klubben lever och verkar genom sitt internetforum. Som exempel kan nämnas den omfattande databasen över husbilsplatser över hela Europa där klubbmedlemmarna har tillgång till bilder och beskrivningar.

- Vi i HBK vill gemensamt värna om medlemmarnas informationsutbyte samt verka för att skapa större förståelse för husbilsturismen hos myndigheter och andra i vårt land genom information och kontakter. HBK är även remissinstans i många frågor som rör trafik- och husbilsfrågor, säger ordförande Leif Edström. 

De fem kommuner som gick till final var:

  •   Bengtsfors

  •   Kalmar

  •   Mariestad

  •   Mörbylånga

  •   Skellefteå 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.