Bild
Nästa artikel
NYHETER

Svenska husbilar får däckproblem på Autobahn

Publicerad 29 juni 2017 (uppdaterad 29 juni 2017)
Svenska husbilar körs måttliga mil och däcken blir därför ofta äldre än på vanliga personbilar. Det här skapar olyckor när svenskar kör långa sträckor i motorvägsfart vilket uppmärksammats i Tyskland. Husbilar är värst, säger de.

Bilbärgare i Tyskland är förtvivlade över de dåliga däck som många turister från Sverige, Norge och Danmark kör med. Gammalt och stelt gummi i däcken får dem att brista eller explodera när de körs längre sträckor i hög hastighet på motorvägen.

På skandinaviska vägar kör bilar oftast i 80 till 120 km/h, men hastigheten kan vara betydligt högre på Autobahn. Lång sträcka med hög hastighet gör att det gamla gummit inte blir resistent mot värme.

- Om du kör i 140 km/h och ett däck plötsligt rivs upp, behöver du inte mycket fantasi för att föreställa dig vad som kan hända, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Genom kaskoförsäkringen har svenska bilar vägassistans i Europa, och det sker hundratals olyckor varje sommar där försäkring hjälper. Det finns dock ingen statistik över hur många trasiga däck tyska bilbärgare måste åtgärda.

- Bilbärgarna som arbetar på uppdrag av oss i Tyskland säger att skadade däck, motorskador och problem med elektroniken i bilen, är de vanligaste orsakerna till vägassistans för svenskar, säger Dan Falconer.

Husbil värst

För bilar som kör i Sverige rekommenderas byte av sommardäcken efter fyra eller fem säsonger, men det kan variera beroende på hur däcken lagras och vilka påfrestningar de utsätts för. Om du kör i höga hastigheter på tyska vägar, är det särskilt viktigt att du har så färskt gummi som möjligt.

- Även om slitaget på gummit och mönstret är litet, är det viktigt att beakta att gummits egenskaper förändras över tiden, betonar Dan Falconer.

Han rekommenderar folk som är osäkra på om däcken ska bytas ut eller inte att rådgöra med en däckverkstad innan de åker på en lång resa till eller genom Tyskland.

- Tyska bilbärgare kritiserar särskilt att gummit i vissa skandinaviska husbilar är gammalt och stelt. Relativt lite användning gör nog att många driver husbilsdäcken lite för långt - däcken blir ju spröda med tiden, men det tänker man inte på direkt eftersom mönstren ser bra ut, säger Dan Falconer.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.