Bild
Nästa artikel
NYHETER

Svensk camping har fortsatt hög tillväxt

Publicerad 3 maj 2017 (uppdaterad 3 maj 2017)
SCR har nu sammanställt statistiken för campingsäsongen 2016 och konstaterar att investeringsnivån är hög i Sveriges största semesterboende. Halland har flest gästnätter där 71 procent är på en campingplats.

Antalet gästnätter på svenska campingplatser fortsatte att öka under 2016 till 15,6 miljoner. Under sommarmånaderna stod campingboendet för 43 procent av alla kommersiella övernattningar i Sverige, konstaterar branschorganisationen SCR Svensk Camping som presenterar färska campingsiffror. 

- Denna kontinuerliga tillväxt ger branschen självförtroende att satsa på investeringar för att utveckla anläggningarna och ytterligare stärka positionen som Sveriges största semesterboende, säger vd Lars Isacson.

2016 års siffror visar att varannan gäst, 50 procent, från Sveriges prioriterade utlandsmarknader (Danmark, Norge, Nederländerna och Tyskland) väljer att bo på camping i Sverige under juni-augusti. Svenska besökare dominerar fortfarande på landets campingplatser och 77 procent av totalen är på semester i det egna landet. 

- Sveriges campinganläggningar håller en hög internationell standard och kan locka med attraktiva aktiviteter och inte minst en unik natur. De senaste åren har SCR Svensk Campings medlemmar utvecklats snabbt och en enkät vi låtit göra bland dem visar på stora satsningar. De tre senaste åren investerades 1,5 miljarder kronor och vi kan konstatera att kapitalet framförallt gått till boendeanläggningar och servicehus. Mycket talar för fortsatt ökade investeringar framöver, där framförallt aktivitetsanläggningar som till exempel poolområden och lekland, kommer att vara prioriterade. Vi kan också se ett ökat intresse för kapitalsatsningar från investerare, vilket är ett tydligt tecken på att camping är en framtidsbransch med stor potential, säger Lars Isacson.

Den boendeform som ökar mest hos campingplatserna är husbilen. Under 2016 växte denna grupp med 14 procent. Detta avspeglas i HRF, Husvagns- och husbilsbranschens Riksförbunds statistik som visar nya imponerande siffror: 32 procent upp i nyregistreringar 2016 jämfört med 2015.

Tittar man på vilka delar av landet som har flest gästnätter på camping så toppar Västra Götalands län följt av Kalmar/Öland och Halland. Halland är det län som procentuellt sett har flest gästnätter då 71 procent av alla kommersiella gästnätter i länet är på en campingplats.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.