Nästa artikel
Svårtolkad nolla på registreringsskylt
NYHETER

Svårtolkad nolla på registreringsskylt

Publicerad 8 november 2019 (uppdaterad 8 november 2019)
I och med de nya registeringskombinationerna befarar många att risken för sammanblandning av olika tecken har ökat. Främst oroar man sig för bokstaven O och siffran 0 men Transportstyrelsen är inte oroad.

De syns allt oftare i trafiken, de nummerkombinationer som infördes vid ingången till 2019 och vars sista tecken kan vara en bokstav. Självklart ska det vara enkelt och säkert att läsa en teckenkombination och det klassiska exemplet är O respektive 0. Att det dessutom mellan åren 2002-2013 användes ett typsnitt utan någon skillnad mellan O och 0 spär på läsbarhetsfrågan som därmed inte är helt obefogad.

– Vi har fått flera frågor om just detta med bokstaven O och siffran 0 och hur man ska kunna skilja dem åt. Svaret är att på dagens registreringsskyltar skiljer sig O och 0 i utförande men att de ser likadana ut på äldre registreringsskyltar. Vi har dessutom valt att inte använda bokstaven O på den sjätte positionen i registreringsnumret just för att minimera risken för förväxling, säger Christofer Kärrdahl som är strateg på Transportstyrelsen på deras hemsida där problematiken lyfts.

Faktum är att registreringsskyltarna sedan 2014 använder sig av ett unikt typsnitt som inte finns i något annat sammanhang och har en viss skillnad mellan bokstaven O och siffran 0. För den som är registreringsskyltsnörd är det förstås enkelt om man vet att det inte kan vara ett O sist i ett registreringsnummer, men alla är ju inte experter på sådant. Transportstyrelsen lyfter även upp bokstäverna D och G samt siffrorna 3 och 6 som exempel medan Z och 2 som skulle kunna ställa till problem inte står med i deras problematisering. Ändå kanske inte platsen för de tidigare kontrollmärkena som kan hjälpa till med avläsningen är allmänt kända.

– Om skylten har ett mellanrum där det tidigare satt ett kontrollmärke har skylten det gamla typsnittet. Då är alltid tecknet till vänster om mellanrummet bokstaven O och till höger om mellanrummet siffran 0. Skyltar utan plats för kontrollmärket är från 2014 och på de skyltarna skiljer sig bokstaven O och siffran 0 från varann, säger Christofer Kärrdahl.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.