Ta gärna med dig datorn när du åker utomlands, men se upp för kostnaderna vid surfning på nätet. Taxorna varierar kraftigt från land till land men det finns europeiska överenskommelser om minimum- och maximumpriser.
John Graff (text) Stefan Nilsson (foto)
Mobilt bredband har blivit allt vanligare och att surfa på nätet från husbilen eller vagnen blir allt enklare.
Vissa operatörer kräver att abonnemanget öppnas för trafik från utlandet medan andra ”halkar” över på utlandsstationer så fort du befinner dig i närheten av gränsen.
Operatören 3 har spärrat utlandsanvändningen för privatkunder.
– Man måste ringa vår kundservice och begära att det slås på, säger informationschefen Erik Hörnfeldt. Då upplyser vi kunden om kostnaderna.
Telia, som är den operatören som har flest användare, rekommenderar att man ska vara vaksam då kostnaderna i utlandet skiljer sig mycket från priserna i Sverige.
– Kontrollera alltid vad som gäller i det land som du ska åka till. Titta även efter om det finns surfzonnät (wlan) som går att använda på den plats du ska åka till, säger Maria Hillborg som är informationsansvarig på TeliaSonera.
Besöker du ett land under längre tid bör du överväga att teckna ett lokalt abonnemang. Ta reda på vad som gäller, beroende på vilket behov du har.
– I det fall man ska använda sitt svenska mobila bredband är det lämpligt att se över fakturabeloppsgränsen på abonnemanget. Vi har även en egen uppkopplingsprogramvara som ger möjlighet att styra vilka operatörer som används. Det ger även varningar när abonnemanget används i utlandet, säger Maria Hillborg.
Här hemma har de flesta tecknat mobila bredband med fast kostnad per månad. Så fort man lämnar landet börjar andra taxor och regler att gälla.
– Hos oss på 3 kostar mobilt bredband 199 kronor i månaden. Utlandstaxan varierar från land till land. Billigast är 3Danmark där det inte kostar något extra. Annars kostar det mellan 10 och 120 kronor per megabyte, säger Erik Hörnfeldt.
På Telia fungerar det något annorlunda.
– Samtliga Telias surfzoner ingår i det mobila bredbandet från oss. Använder man våra nät i Norden och Baltikum så kostar det som om du vore i Sverige. Det vill säga om denna trafik ingår i månadsavgiften här hemma, så ingår även denna trafik i våra nät i Norden och Baltikum, säger Maria Hillborg.
Telia har samarbetsavtal med flera wlan-operatörer i världen. Vid användning av dessa nät tillkommer en kostnad utöver den fasta avgiften, men som kund behöver man inte teckna något tillägg för att kunna använda så kallade ”wifi- nät” i utlandet.
Det är mycket teknik och många parametrar att tänka på men allt sköts egentligen automatiskt när man startar sin dator med det mobila modemet. Trafiken går över mobiltelefonnätet och har man täckning på telefonen, ja då har man det även för datorn.
– Det finns externa antenner som kan förstärka signalen, säger Erik Hörnfeldt. Man kan också skaffa en förlängningskabel anpassad till USB-kontakten och placera modemet där mottagningen är bäst.
Hastigheten varierar från land till land och om du öppnat ditt abonnemang för utlandstrafik, söker modemet upp den hastighet som den lokala operatören erbjuder. Här finns ännu en fallgrop eftersom modemet oftast söker sig till den snabbaste uppkopplingen, den som också är dyrast.
Telenor har liknande regler som de bägge andra. Abonnemanget är spärrat för utlandstrafik från början och man måste själv vara aktiv för att det ska fungera i utlandet. Det finns uppkopplingsprogram som ger varningar och du kan själv sätta din egen begränsning.
I Norden samarbetar operatörerna med varandra, och risken för att bli debiterad utlandstaxa för att ditt modem väljer att hoppa över på en dansk, norsk eller finsk sändare är minimal.
– Eftersom abonnemangen är spärrade för utlandstrafik kan de inte bara hoppa över till en utlandssändare för våra kunder, säger Erik Hörnfeldt. Men har man låst upp spärren förutsätter vi att användaren har koll på kostnaden.
Även hos Telia är alltså utlandsanvändningen spärrad av trygghetsskäl, men spärren kan utan kostnad tas bort. Det gör man antingen själv eller via kundtjänst. Maria Hillborg förklarar:
– På samtliga abonnemang för privatkunder finns en fakturabeloppsgräns som kunden själv kan administrera. Denna beloppsgräns inkluderar alla kostnader på abonnemanget, så även kostnader i utlandet. När beloppsgränsen uppnåtts stängs abonnemanget av tills dess att fakturan betalas.
Informera dig noga innan du öppnar ditt abonnemang för utlandstrafik.
På operatörernas hemsidor kan du läsa vad som gäller. Läs även det finstilta.
Surfa endast korta perioder och använd endast nätet för den allra viktigaste informationen.
Ska du vara längre tid i ett land, köp ett lokalt abonnemang – det finns många erbjudanden som gör det billigare för dig.
Skaffa en förlängningskabel till modemet för bästa mottagning, de finns från 69 kronor i elektronikhandeln.
Håll koll på vilken hastighet du surfar med – snabbare är dyrare.
Telias uppkopplingsprogramvara ger möjlighet för varningar och du kan själv definiera volymbegränsningar, det ger dig kostnadskontroll.
Länkar att läsa mer på:
www.telia.se/privat/produkter_tjanster/mobilt/utomlands
www.homerun.telia.com/swe/coverage/about_roaming.asp
www.tre.se
www.telenor.se
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.