Nästa artikel
Surfa och streama tv i husbilen med 5G-router
Internet

Surfa och streama tv i husbilen med 5G-router

Publicerad 2025-04-02 11:11 (uppdaterad Idag 11:23)
Tidigare installerade vi en 4G router från wifi.se i redaktionshusbilen och nu finns en mer sofistikerad uppföljare med 5G. Vi ställer dem mot varandra och reder samtidigt ut vad som skiljer 4G från 5G.

Wifi 6 har stöd för MU-MIMO. Det är inte en seriefigur.

För några år sedan installerade vi en fast router i vår redaktionshusbil som du kan läsa mer om här. Den har vi varit väldigt nöjda med och vi har använt ett sim-kort från Telenor. Den har också en utvändig antenn och har fungerat utmärkt överallt i landet och utomlands. Visserligen har det buffrat ibland när man sett någon film och vi laddar ofta över bilder och filmer till vår server i Stockholm eller till molntjänster. Då är snabbhet viktigt och stabilitet ännu viktigare. 

Nu har några år passerat och i dag gäller 5G och kanske det en dag ska bytas husbil. Därför har vi sneglat lite extra på uppföljaren 5G Router Hybrid Traveller från wifi.se som är portabel. Den kan även fastmonteras om man föredrar det. Hybrid Traveller har starkare inbyggda antenner och behöver ingen yttre antenn, inte ens på en plåtis som vår.

Förutom traditionella sim-kort så klarar den också digitala sim-kort. Och den har Wifi 6 vilket gör att fler enheter kan anslutas utan att hastigheten försämras. Mer om det längre ner i vår fiktiva router-match nedan. 

På routern finns lamporna Signal, 5G, wifi, LAN, Mode vilka visar att där finns signal, 5G och att wifi fungerar. Routern har ett batteri som klarar över 6 timmar. Perfekt om du har lite ström i husbilen eller om du tar med den till en strömlös vandringsstuga.

Förutom batteriet finns kabel för 230V, USB, cigg-uttag eller direkt kabel till 12V. Det följer också med en LAN-kabel om man vill vara än snabbare och inte vill köra trådlös wifi.  Att installera går enkelt och det följer med en start-guide. Det mesta är plug-and-play, så även om man föredrar digitalt SIM-kort framför plast-sim-kort. Sammanfattningsvis ger denna router ett visst habegär. Möjligen kan jag sakna mer detaljerad info om mottagningen som man har i telefonen med staplar, men det är lite nördvarning då faktiskt. 

Nu är 5G-routrar en rätt stor investering, men om du är beroende av bästa möjliga internet för flera apparater och önskar en router som är flyttbar så är Hybrid Traveller ett bra alternativ för 5495 kr. 

Hybrid Traveller 5G

Batteri klarar 6 timmar 
Kablar för 230V, USB, 12V, cigguttag 
5G 
Wifi 6 
LAN-uttag
Återförsäljare: wifi.se
Pris: 5495 kr

Vår 4G-router går en teoretisk match mot 5G-routern. Det blir en kamp mellan 4G och 5G där den sistnämnde vinner på TKO med 4-1.

Rond 1 – Nedladdningshastighet 
Upp till tio gånger snabbare med 5G. Det betyder att du kan ladda ner film, spel och streama video högupplöst och snabbt. Särskilt om du streamar eller använder molnbaserade tjänster märks en markant skillnad. Hur många har inte sett texten "buffrar" när det är som mest spännande i filmen? Med 5G kanske du hade sluppit avbrottet. Men hastigheten är bara första ronden och inte alls den viktigaste som många tror och man ofta läser... läs själv i övriga ronder!

Rond 2 – Latens 
Detta är ett annat ord för fördröjning. Alltså tiden det tar för signalen att gå från din enhet, till nätverket och tillbaka. Med 4G ligger latensen runt 30-50 millisekunder och med 5G kommer man ner till 10 millisekunder. 

Vanliga användare kanske inte märker stor skillnad, men de som kör videokonferenser, livevideopoddar eller onlinespel uppskattar låg latens.

Rond 3 – Kapacitet 
Det är lätt att bara fokusera på hastighet när man pratar om 5G. Men ännu viktigare är avlastningen av det befintliga nätet, inte minst viktigt för resenärer! I högsäsong i Europa är 4G-nätet oerhört hårt belastat, särskilt i turisttäta områden och campingar. Sedan är gamla 3G-nätet på väg att stängas ned och då blir belastningen än högre på 4G-nätet. Färre använder 5G och ihop med att det nätet klarar fler användare per mast så är det ett säkrare alternativ på resan. I länder som Portugal, Tyskland, NL, och delar av Östeuropa fungerar 5G redan bättre än 4G vad gäller tillgänglighet då man slutat förstärka 4G-näten i glesbygd och istället satsar på 5G.

Medan 4G bara kan hantera ett begränsat antal enheter per mobilmast så kan 5G hantera betydligt fler utan att tappa prestanda. Det här märks särskilt på platser där mycket folk samlas, till exempel Elmias mässcamping, Dansbandsveckan och andra stora evenemang där du vill koppla upp dig. Då är 5G stabilare. 

Rond 4 – Wifi 5 mot 6
Vår gamla 4G-router har inte Wifi 6 vilket den nya har. Det är en senare wifi-standard, dubbelt så snabb (10GB istället för 5 GB), har längre räckvidd och är energisnålare. Med wifi 6 kanske du når ditt husbilswifi från campingens servicehus även om routern är kvar i fordonet. Avståndet får givetvis inte vara alltför långt. 

Sist men inte minst har wifi 6 stöd för MU-MIMO, vilket inte är en seriefigur utan en teknikstandard som gör att fler enheter kan anslutas till samma wifi – utan att tappa fart. 

Puh! 

Slutligen ska det nämnas också att det även finns "wifi 6e" numera och som har ett extra frekvensband (6 GHz) istället för två (2,4 och 5 GHz), men wifi 6e lämnar jag över till andra att skriva mer om i framtida artiklar.

Rond 5 – pris
Okej, en rond som först verkar vinnas av gamla 4G-routern för tusenlappen. En 5G-router kan kosta allt från 2000 kr till 12 000 kr och den prisskillnaden har med kvaliteten på chip, antenner, kylsystem och mjukvara att göra. (Mjukvaran på de billigaste är ofta generisk och inte anpassad till hårdvaran) Routern i en husbil färdas mellan mobilmaster, operatörer, frekvenser och då måste routern reagera snabbt, växla rätt och återansluta utan att tappa stabilitet. Det kräver mer än bara 5G i teorin, den måste ha en stark processor, optimerad mjukvara och bra chip som "fattar snabba beslut". Under resan blir skillnaden mellan billig och bra router som störst!

Hybrid Traveller 5G kostar 5495 kronor och den har också en snyggare "stå på bordet-design" med hölje i stabil plast och gummerade fötter. Sedan har vi den största fördelen med att den är portabel, till och med ut i skogen tack vare inbyggt batteri. Ytterligare en fördel är att många 5G-routrar inte behöver en extern takantenn, bara det sparar både tid och pengar på verkstaden. (Ska man åka långt ut i skogen kan en extern antenn fortfarande vara bra att ha.)

En annan fördel utanför protokollet, men som kan spara pengar, är att en del som betalar för fiberanslutning faktiskt kan stänga den och istället ha ett mobilabonnemang med fri surf och en portabel 5G-router som dessutom kan flyttas mellan husbil, hem, stuga, båt osv.

Generellt kan man säga att routers med Wifi 6 och 5G har åkt upp i pris jämfört med de äldre 4G-routrarna så ska du spara pengar och surfa mindre räcker 4g eller rentav din egen smartphone och internetdelning.

På motorspråk kan man säga att en film drar ca 1GB/timme.

SIM och surfkort

En router ska även ha ett sim-kort. De flesta väljer ett rent surf-kort som inte går att ringa med. Men hur mycket surf behöver man och vilket abonnemang ska man ha? 

Den sista frågan är lämnar vi därhän, men ska du åka mycket utomlands så har wifi.se surfkort på 200 och 400 GB/mån och Telenor är också ett bra alternativ med 100 GB utomlands per månad. Även Telia, 3, Tele2 har varianter liksom en del lokala surfkort på plats i utlandet. Tänk också på att det finns ofta en gräns (ca 4-6 mån) för utlandsanvändningen där du kan behöva visa för telebolaget att du inte använder telefonen mer utomlands än hemma.

Hur mycket surf går åt?
Här är det farligt att generalisera då det beror väldigt mycket på app och enhet. Ofta säger man att två timmar film "drar" cirka 1,4 GB i standardkvalitet och uppemot 6 GB i 4K. På bilspråk kan man säga att filmer drar 1-2 GB/tim. Detta varierar väldigt mycket mellan olika appar för streaming. Ett smart tips för att spara surf är att minska upplösningen, man behöver inte HD-upplösning på en 19 tums husbil-tv. Det kan däremot vara motiverat på en 75-tums hemma-tv. Ofta i iPad och liknande får man själv gå in och justera till lägre upplösning för att spara data, det beror alltså både på streamingappen och enheten.

Så länge räcker 1 GB
* Streama en standardupplöst film maximalt 1 timme 
* Titta på sociala medier i ungefär 2-3 timmar 
* Lyssna på musik i 10 timmar 

Så länge räcker 50 GB 
* Surfa på webben i minst 600 timmar 
* Streama musik upp till 500 timmar 
* Titta på ca 50 timmar standardupplösta filmer
(* källa Tele 2)

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.