En genomsnittlig bilist spenderar cirka 2500 timmar av sitt liv på att leta efter en ledig parkeringsplats. Men efter mindre än fem minuter tappar närmare var tredje svensk förare, 31 procent, humöret och blir stressad av situationen enligt YouGovs nya undersökning som EasyPark beställt. Parkeringsterapi ska hjälpa bilister med olika metoder och verktyg för hur de kan stressa ner bakom ratten.
Undersökningen visar att fler kvinnor än män har känt sig stressade på grund av svårigheter med att hitta parkeringsplats, 81 procent jämfört med 74 procent. Det är också närmare varannan bilist, 47 procent, som upplever att stress i trafiken gör dem till en större trafikfara, som till exempel när de inte hittar parkering.
– Att parkera kräver mycket av vår simultanförmåga och ofta på bekostnad av vår uppmärksamhet på själva bilkörningen. Stark stress påverkar dessutom vår prestationsförmåga negativt. Därför finns det goda skäl att lära sig hantera stress och frustrationer i samband med bilkörning och parkering, säger psykologen Malin Edlund.
Teknik är en annan viktig faktor som kan minska stress. I dag lanserar EasyPark en betaversion av den nya tjänsten Find & Park i Sverige, som gör det möjligt för bilister att se var i närheten av slutdestinationen som det finns lediga parkeringsplatser. Tjänsten använder stora mängder data, prediktiv analys och maskininlärning för att minska tiden det tar att hitta en parkering med upp till 50 procent. En detaljerad karta guidar föraren och visar sannolikheten för parkeringsläget timme för timme ner på kvartersnivå och i allmänna parkeringsgarage.
– Snabbare vägar till parkeringsplatser minskar inte bara trängsel och utsläpp, utan också en hel del stress och frustrationer för bilister. Find & Park kombinerar parkeringsdata med delad data från användare och uppkopplade enheter, för att sedan räkna ut var det finns ledig parkering i realtid, säger Johan Birgersson, koncernchef på EasyPark Group.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.