Visst har du, liksom de flesta av oss, känt att du är ute i sista minuten och förmodligen inte kommer att hinna i tid till släktmiddagen. Stressen tilltar i kön och när trafiken lättar vill du ta igen lite tid. Du gasar helt enkelt på. För om du ökar farten så kommer du fram mycket tidigare. Men har du tänkt på hur mycket fortare?
Tidsbesparingen är, visar det sig, en mental sanning som ger mindre verklig tidsvinst än vi tror. Vår förmåga att räkna ut tidsbesparingen i förhållande till hastighetsökningen har sina brister.
Det är Gabriella Eriksson, forskare vid Statens väg- och transportinstitut, VTI, och Stockholms universitet, som undersökt saken i simulator.
– Vi underskattar hur mycket tid vi kan köra in när vi ökar farten från låga hastigheter. Däremot överskattar vi tidsvinsten vid högre hastigheter, säger hon och fortsätter, Det gäller oss alla, oavsett om man kört bil länge eller aldrig gjort det tidigare. Jag testade även med personer som inte ens har körkort, och resultatet blev det samma.
I VTI:s bilsimulator i Linköping fick de 24 deltagarna köra en sträcka på 30 kilometer två gånger. Första gången körde de med en viss hastighet. Sedan fick de återigen köra samma sträcka, men nu skulle de köra in tre minuter i 30 respektive 100 km/tim. När deltagarna skulle köra in tid från 30 km/tim körde de in sex minuter men när de skulle köra in samma tid i 100 km/tim körde de bara in två minuter. Resultatet var entydigt och deltagarna upplevde sig sparat lika mycket tid.
– Sambandet mellan hastighetsökning och tidsvinst på en sträcka är inte linjärt. Om du kör i 100 kilometer i timmen och ökar med 10 ger det mindre genomslag eftersom du redan åker så fort. På 30 kilometer hinner du helt enkelt inte köra in så mycket tid, även om det känns så, förklarar Eriksson.
Deltagarna fick även använda en ny slags mätare där de i stället för en hastighetsmätare fick se något som mätte sparad tid. Mätaren visade att tidsvinsten krympte ju fortare bilen färdades.
– Med den mätaren blev det så klart betydligt lättare att nå målet vi satt upp. Det visar ju att det går att skapa system i bilen som hjälper oss med det här, säger Eriksson. Lärdomen vi andra kan ta med oss så länge är att det är föga vits med att öka hastigheten om vi redan kör fort. Vi kommer ändå inte fram värst mycket fortare.
Så sens moral. Stressa av, slå en signal eller ännu hellre, bestäm tid med marginal så slipper kön bli en stressfaktor.
• Från 50 till 70 spar 21 sek per km.
• Från 70 till 90 spar 9 sek per km.
• Från 90 till 100 spar 4 sek per km.
• Från 100 till 110 spar 3 sek per km.
• Från 110 till 120 spar 3 sek per km.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.