Nästa artikel
Stor blodig måne
NYHETER

Stor blodig måne

Publicerad 4 september 2015 (uppdaterad 2 oktober 2019)
Vill du inte vänta till 2033 ska du boka in den 28 september för då inträffar de astronomiska superfenomenens natt. Supermåne och blodmåne under en och samma natt så vi hoppas på en molnfri natt! Kanske på en plats där gatlysena inte stör?

Det är två fenomen som sammanfaller.

Månens avstånd till jorden varierar och när månen är nära, som den 28 september, upplever vi månen som extra stor. Det är en märkbar skillnad, 14 %, även om vi även subjektivt upplever månen som större när den är nära horisonten jämfört med om vi ser den högt upp på himlen. Men det är tvärtemot vad många tror en illusion. Det är däremot inte detta fenomen. Dessutom lyser den 30 % starkare än när den är i sin yttersta position och det inträffar vanligen mellan fyra och sex gånger per år.

Månförmörkelse är det fenomen som inträffar när månen skuggas av jorden, som en omvänd solförmörkelse skulle man lite vanaktigt kunna förklara det. Månen blir dock inte helt osynlig, den blir istället blodröd vilket många upplever som extra vackert.

Att dessa förhållandevis vanliga fenomen sammanfaller är dock ganska ovanligt, närmaste repris blir inte förrän 2033 och förra gången var det 1982.

Det är därför lämpligt att bege sig ut med husbilen eller husvagnen till någon extra mörk och molnfri plats och spana mot himlen klockan 02.00 på natten när månen visar upp sig från sin bästa sida.

Själva månförkelsen får du dock vänta ytterligare en timma på och fenomenet håller på till halv sex på morgonkvisten.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.