Nästa artikel
Stölder av identiteter vanligare än du tror
NYHETER

Stölder av identiteter vanligare än du tror

Publicerad 8 juli 2016 (uppdaterad 25 oktober 2019)
ID-kapare tar inte semester. Tvärtom. Under sommarmånaderna passar oftast bedragarna på att vittja din brevlåda och ta kontroll över din identitet. Idag stjäls det fler identiteter än cyklar, och UC tipsar dig om fem bra sätt på hur du minskar risken att bli ID-kapad.

Upplysningscentralen, UC, går ut med en varning eller kanske snarare en tankeställare om vad som är viktigt att tänka på när man inte är hemma under en period. Råden kan förefalla enkla men är nog så viktiga och få tänker i dessa banor.

I Sverige är personnumret enkelt att få tag på, exempelvis genom bilregistrets uppgifter. En bedragare som ser dig på en camping eller ställplats kan enkelt ringa till bilregistret och i stort sett få tillgång till alla för dem intressanta personuppgifter. Den svenska offentlighetsprincipen har, i detta fall, sina baksidor.

När nu identitetsstölderna, enligt UC, blivit vanligare än cykelstölder finns det anledning till en viss försiktighet.

1. Skylta inte på nätet när du reser bort
Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier som avslöjar exakt när du är bortrest och hur länge. Kom också ihåg att många tjänster som exempelvis Instagram och Twitter geotaggar dina inlägg, vilket är information en bedragare enkelt kan utnyttja.

2. Håll koll på ditt kontoutdrag
Följ upp okända transaktioner och kontakta din bank omedelbart om något ser konstigt ut. Ta för vana att då och då logga in på din internetbank och kontrollera att inga okända transaktioner dyker upp.

3. Sätt lås på din brevlåda
Genom att läsa din post kan bedragare komma över känslig information som personnummer, avier och inloggningskoder. Är du bortrest en längre tid kan det vara bra att be en vän eller granne att tömma din brevlåda regelbundet. Alternativet är att lagra din post hos Posten.

4. Se upp för ficktjuvar
Ficktjuvar är extra aktiva under sommaren och siktar gärna in sig på turister. Var rädd om din plånbok, handväska och andra värdehandlingar. Har du förlorat ett ID-kort, körkort eller pass bör du snarast göra en förlustanmälan. Hos UC gör du det på tel 0900-101 20 30 (samtalet kostar 95 kr). På så sätt gör du det betydligt svårare för en tjuv att använda din ID-handling för att exempelvis ta lån eller handla på kredit i ditt namn. Läs mer om Förlustanmälan här.

5. Håll koll på din egen kreditupplysning
Genom en tjänst på UC, UC ID-Skydd, får du sms eller epost när någon uppgift i din kreditupplysning ändras. Det betyder att du snabbt kan agera om någon exempelvis försöker ta ett lån eller handla på kredit i ditt namn. Tjänsten varnar också om någon försöker ändra din folkbokföringsadress, vilket är ett vanligt första steg i en ID-kapning. En falsk adressändring tar normalt lång tid att upptäcka, är du dessutom bortrest över sommaren kan det gå flera veckor innan du märker att allt inte står rätt till. Med den tjänsten får du ett sms eller epost när någon uppgift ändras oavsett var du befinner dig. Skulle du bli drabbad av ID-kapning hjälper UC dig att komma till rätta med problemen dygnet runt. Läs mer om UC ID-Skydd här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.