Mellan januari och september i år skedde 2.874 stölder av ovan nämnda typer av bildelar och skadekostnaderna uppgick till 166 miljoner kronor. Det är en ökning med åtta procent från i fjol, enligt försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst.
Efter 2016 års accelererande ökning satte polisen in extra resurser för att komma åt stöldligorna. Det fungerade ett tag, men nu har alltså stölderna tagit ny fart.
– Den dramatiska ökningen av bildelsstölder under de senaste månaderna är mycket bekymmersam, säger utredare Torbjörn Serrander, Larmtjänst och fortsätter:
– Att stöldligorna snabbt har byggt upp sin verksamhet igen visar att det krävs långsiktiga och uthålliga åtgärder för att komma till rätta med problemet.
Fortfarande är Stockholm hårdast drabbat av bildelsstölder men i Skåne har siffrorna fördubblats: 587 stöldtillfällen mellan januari och september 2017, jämfört med 270 samma period 2016.
– Skåne har drabbats hårt, särskilt under de senaste månaderna. Det visar att de internationella stöldligorna snabbt anpassar sig till nya förutsättningar och kan operera i hela landet, säger Torbjörn Serrander.
BMW är alltjämt det bilmärke som utsätts för flest stölder: 60 procent av de inrapporterade brotten rör BMW-bilar som blivit av med rattar/airbags och navigationsenheter. Antalet stölder ur Volkswagenbilar har ökat från 120 till 192 och här är det främst navigationsenheter som stjäls. Från Volvobilar plockar tjuvarna oftast med sig stålkastarna men här har antalet stölder minskat med en tredjedel jämfört med förra året.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.