Nästa artikel
Stockholm ska höja p-böterna med 85 miljoner
NYHETER

Stockholm ska höja p-böterna med 85 miljoner

Publicerad 22 november 2018 (uppdaterad 22 november 2018)
Det blir allt dyrare att parkera fel, i synnerhet i Stockholm. Nu har politikerna beslutat att den totala summan ska öka med 85 miljoner kronor per år, från 336 till 421.

Det är andra gången på kort tid som avgifterna för att parkera fel höjs kraftigt. I dagsläget kostar det upp till 1 200 kronor och lägsta beloppet är på 750. Knappt en halv miljon p-böter utfärdades 2016. Även om budgeten med höjningen är beslutad är inte ärendet färdigt och inget politiskt beslut har hittills tagits gällande prishöjningen, det beslutet väntas till våren.

Hur de nya avgifterna ska fördelas mellan de tre nivåerna för dagens böter är inte fastställt men som högst får en kommun ta en avgift på 1 300 kronor. I snitt blir det en höjning på cirka 170 kronor men så mycket får inte de dyraste avgifterna ligga på då Stockholm slår i taket.

Dagens högsta felparkeringsbelopp tas ut där det är förbjudet att stanna, som exempelvis i kollektivkörfält, cykelfält eller på p-plats för rörelsehindrade. Missar man att betala avgift för en i övrigt tillåten plats är dagens böter 750 och ytterligare en hundralapp om det är "trafikstörande". Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) bekräftar till DN att höjningen kommer att gälla alla typer av böter, även mindre trafikstörande felparkeringar eller obetalda P-avgifter.

2018 höjdes även avgifterna för trängselskatten och 2020 är det dags för nästa höjning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.