Bild
Nästa artikel
NYHETER

Stjärnklara nätter med husbilsturism

Publicerad 6 september 2019 (uppdaterad 12 november 2019)
Caravan Stockholm, eller Kistamässan som många säger, går inte av stapeln förrän i februari men redan nu väljer de nya ägarna av mässan, Live Expo, att gå ut med information om att det blir mycket nytt när portarna slås upp.

De börjar sitt pressmeddelande med att konstatera att det mobila livet, i husbilar och husvagnar, växer rekordsnabbt. 

– Klimatmedvetna människor som vill semestra hållbart driver på utvecklingen, säger Eva Francke, mässansvarig för Caravan Stockholm. En stark trend är att checka ut mobilen, leva aktivt nära naturen och få uppleva en äkta stjärnhimmel – bortom stadens ljus och neon.

Nästa upplaga av Caravan Stockholm, på Kistamässan 13–16 februari 2020, är tänkt att utvecklas med ett bredare utbud. Framför allt vänder de sig till en bredare målgrupp och utökar Caravan Stockholm med fler destinationer, resmål och aktiviteter. De nya ägarna vill att mässan ska vara ett smörgåsbord av allt inom camping och friluftsliv. Inte minst vill de även attrahera en yngre publik, barnfamiljer och människor med specialinriktade intressen som golf, fiske, yoga, surfning och orientering. Aktiviteter som passar utmärkt att kombinera med ett mobilt boende. Det kan vara ett sätt att ta sig till unika platser där det kanske inte finns hotell. 

– Vi ser hur alltfler unga investerar i husvagnar, t ex småbarnsfamiljer som upptäckt att det är ett väldigt praktiskt och klimatsmart semesteralternativ. Vi ser också en tydlig trend bland kompisgäng, som vill resa iväg och samlas kring en aktivitet. Då är husbilar och husvagnar det perfekta alternativet menar Eva Francke.

Den nya satsningen innebär dock inte att det breda utbudet av husbilar och husvagnar begränsas, men breddas med att erbjuda besökarna att upptäcka nya platser och aktiviteter för olika intressen. Det kommer att finnas ett helt nytt destinationsområde där man hittar allt från de roligaste upplevelseparkerna och bästa golfbanorna till de intressantaste konstrundorna och de mest kulinariska matupplevelserna.

– En förklaring är att fler och fler väljer att semestra i Sverige. Hälften av svenskarna reser överhuvudtaget inte utomlands. Dels vill man skona klimatet, dels spelar den svaga kronkursen in. Det ger ju betydligt lägre klimatutsläpp än långväga flygresor. Att ta husvagnen och stanna länge på samma plats är riktigt klimatsmart! Vi vill söka oss till platser som inte är drabbade av massturism. Vi vill uppleva stillheten och friluftskänslan – vandra, cykla, paddla, tända en lägereld. Eva Francke noterar dessutom en sammanhängande trend där vi längtar alltmer efter mörka och stjärnklara nätter. 

– Det beror förstås på att det i storstäderna är nästintill omöjligt att njuta av stjärnhimlen på grund av gatubelysning, neonskyltar och allt annat ljus.

OBSERVERA ATT MÄSSAN HAR BLIVIT INSTÄLLD

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.