Nästa artikel
Stickad väg kan vara bättre än asfalt
NYHETER

Stickad väg kan vara bättre än asfalt

Publicerad 11 maj 2021 (uppdaterad 11 maj 2021)
Kanske har två forskare på ett schweiziskt laboratorium kommit på en smartare lösning för att belägga vägar än vad dagens asfalt erbjuder. Trots allt har asfalten vissa nackdelar och prov med andra beläggningstyper har testats med varierande resultat.

Schweizarnas nya beläggning läggs ut med hjälp av en robotarm som med en tålig tråd stickas på plats. I håligheterna placeras lager av små stenar som vävs in i stickningen och på så sätt hålls på plats. Resultatet är en struktur som är överraskande stabil och stark, skriver The Economist. Den nuvarande grova, svenska asfalten har dessutom en hög resonansfaktor som ger en ganska hög ljudnivå.

Tråden tillverkas av återvunna textilier och polyester och ska enligt forskarna minska risken för potthål och tjälskador eftersom vattnet rinner genom väven och därmed inte samlas och fryser sönder vägen.

Nu återstår det att se om den nya tekniken är tillräckligt slitstark för att användas på högtrafikerade vägar eller om den enbart lämpar sig för trottoarer, gång- och cykelvägar.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.