Nästa artikel
Staten ger stöd men kommun höjer campings arrende
NYHETER

Staten ger stöd men kommun höjer campings arrende

Publicerad 16 november 2020 (uppdaterad 16 november 2020)
Besöksnäringen lider i dessa coronatider men Karlskoga kommun väljer ändå att höja arrendeavgiften med 130 procent för Lunedet Camping cafe och restaurang. Nu ryter arrendatorerna ifrån.

Mitt i coronakrisen väljer Karlskoga kommun att gå vidare med en strandad hyresförhandling där Lunedet Camping cafe och restaurang är motpart och höjer hyran med 130 procent. Därutöver tar kommunen bort vissa delar som genererar inkomster för hyresgästen och lägger till ytterligare skötselansvar på området. 

Lundets camping hävdar att driftkostnaderna för området inte har ökat för kommunen utan skriver i pressmeddelandet att det verkar som kommunen ser att intäkterna för hyresgästen har ökat och de därför menar att hyran för campingen kan höjas. Detta ska tjänsteman ha sagt och man har också efterfrågat olika omsättningssiffror för verksamheten.

Campingen skriver att de har satsat 1,6 miljoner på att utveckla verksamheten för att få fler besökare till området. Satsningen innehåller en utbyggnad av restaurangens veranda med utskjutbart markistak för att vädersäkra, utebar, tältpergola samt markarbete och asfaltering för att anpassa för rörelsehindrade. Det har även tillkommit en scen, internet mellan fastigheterna samt installation inne i fastigheterna, nytt bokningssystem med en app men nu ska adsl-nätet släckas ner i maj 2021.

Om denna satsning inte hade gjorts av arrendatorerna så skulle inte heller omsättningen kunnat öka de senaste åren innan covid 19 kom. För år 2020 kommer ändå omsättningen minska med närmare två miljoner. Därför, menar Lunedets camping, är det mycket anmärkningsvärt att Karlskoga kommun väljer att gå vidare med en hyreshöjning över huvud taget och dessutom i denna storleksklass.

Som campingen ser der får hyresgästen en högre hyra på rund av sin egen investering i företaget. Nu slog investeringen väl ut men det hade också kunnat bli tvärtom, det var en risk man tog med eget kapital eftersom kommunen inte ville investera i någon utbyggnad av utemiljön när frågan ställdes.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.