När allt fler väljer att stanna i Sverige blir camping- och stugboende det första alternativet för många. Sveriges campingplatser erbjuder de bästa semesterlägena, närhet till upplevelser och ett utbud av anläggningar som omfattar allt från femstjärniga resortkoncept till genuina vildmarksupplevelser. Dessutom är det ett säkert sätt att resa där gästen har god kontroll över det egna boendet och en stor del av vistelsen sker i utomhusmiljö.
– Intresset för camping och utomhussemestern fortsätter att öka och vi har ett bokningsläge som på många håll är bättre än rekordåret 2019. Vi ser också att allt fler bokar tidigare och planerar för en semester i Sverige i år, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.
Året har börjat bra på många håll och branschen har en stark inhemsk efterfrågan. SCR Svensk Camping genomför nu förberedande marknadsaktiviteter i Tyskland, Nederländerna och Norge så att Sverige finns med när Europeiska gäster planerar semestern 2021.
– Nu ser vi fram emot att vaccineringsarbetet resulterar i att Europa kan börja öppna upp igen och att en del av de internationella gästerna hitta tillbaka redan i år. Vi vet att intresset finns där, säger Peter Jansson.
2020 blev som väntat ett problematiskt år för Sveriges campingplatser, som dock klarade sig bättre än många andra turistbranscher. Campingplatsens läge haft stor effekt på utfallet och med mer eller mindre stängda gränser uteblev majoriteten av de internationella turisterna som normalt står för 25 procent av gästnätterna. Totalt minskade antalet gästnätter med 24 procent jämfört med 2019. Det kan jämföras med det totala antalet gästnätter inom svensk turism, som minskade med 36 procent.
Under juni-augusti 2020 var camping Sveriges största semesterboende. 48 procent (42 procent 2019) av alla turistövernattningar var på en campingplats. Husbilsövernattningarna bland de svenska gästerna ökade med 16 procent under 2020.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.