Ställplatsen Mittelstrand i tyska Schönberg får tjäna som exempel på den prisvärda ställplatskultur som råder i Tyskland.

Nästa artikel
Ställplatspriser i Europa
NYHETER

Ställplatspriser i Europa

Publicerad 9 november 2019 (uppdaterad 9 november 2019)

Ställplatsen Mittelstrand i tyska Schönberg får tjäna som exempel på den prisvärda ställplatskultur som råder i Tyskland.

Priserna för att övernatta på en ställplats i Sverige skiljer sig kraftigt åt och ligger i vissa fall kritiskt nära campingarnas. Fler söker därför olika alternativ med fricamping. Nu visar en tysk undersökning intressanta resultat.

Det är den tyska tidningen Promobil som gått igenom situationen efter den diskussion som blossat upp efter en planerad ställplats i Darchau vars prissättning skjutit i höjden, något som först uppmärksammats i Hagenower Kreisblatts online-upplaga.

Visserligen är det skillnad på vilken typ av övernattning som husbilister contra husvagnsägare generellt sett efterfrågar, husbilister prioriterar upp citynära och ner leklandskonceptet. Inte heller ser husbilister det som viktigt att varje natt ha tillgång allt det som de lyxigare och lyxigare campingarna lockar med. En trevlig utsikt, lugn och ro samt säkerhet räcker oftast, behövs mer finns ju ändå alternativet med en dyrare men mer välutrustad camping när så önskas. Både France Passion och Pintrip är exempel på nya koncept för ett mellanting mellan fricamping och ställplats.

Promobil har en omfattande databas för ställplatser, totalt 12 700 ingår varav 4 470 i Tyskland. Men det är inte gratis ställplatser som toppar i deras rangordning när användarna betygsätter. Deras analys leder snarast till motsatt slutsats: Betalda platser anses av användarna av appen i allmänhet vara lite bättre än avgiftsfritt när deras kriterier plats, utrustning, renlighet och pris / prestanda bedöms.

Det betyder dock inte att vilka priser som helst accepteras, tio euro för bil och två personer målas upp som en gräns och fler än hälften av tysklands ställplatser återfinns här och tar man med nästa femeurointervall är andelen ungefär 75 procent. Jämfört med övriga Europa är priserna uppenbarligen lägre då andelen där begränsar sig till dryga 50 procent. Ställplatser som har avgift men lägre än fem euro är i Tyskland 17,3 procent mot 10,3 i övriga Eropa. De med högre avgift än 25 euro har relationen 6,7 respektive 15,2 procent. Diagrammet i Promobils artikel är mer detaljerat och återfinns här.

Priserna stiger med storleken på ställplatsen, de med plats för upp till 30 husbilar kostar i Tyskland i genomsnitt 9,99 euro, de med fler än 80 betingar 14,93. I övriga Europa är det istället 13,22 respektive 16,16 som gäller. Intressant att notera är att betyget på de billigaste är högre både i Tyskland och övriga Europa.

Drygt hälften av ställplatserna både i Tyskland och övriga Europa erbjuder el, vatten, wc och dusch men priserna skiljer sig åt. I Tyskland gäller genomsnittligt 16,56 medan övriga Europa debiterar 22,72. för ytterligare en knapp euro får man wi-fi.

Bakgrunden i det aktuella fallet är att kommunfullmäktige i en mindre ort vid Elbe för två år sedan beslöt att de skulle starta en ställplats. Budgeten sattes till 250 000 euro men det har visat sig inte räcka, nu är man uppe i det dubbla. En stor orsak sägs vara att översvämningsskyddet blivit mycket mer komplicerat än väntat. Den egna andelen av samhället Darchau steg från 20 000 till mer än 95 000 euro, något som kommunfullmäktige helt enkelt tycker är för mycket och därför har de har dragit i nödbromsen.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.