Nästa artikel
Spännande ljudberättelser om Säffles historia och offentliga konst i Storyspot
VÄRMLAND

Spännande ljudberättelser om Säffles historia och offentliga konst i Storyspot

Publicerad 25 februari 2021 (uppdaterad 25 februari 2021)
Smugglardrama, pingviner på villovägar och fattigpojken som blev guldkung. Det är några av de berättelser från Säffle som nu finns att lyssna på i appen Storyspot. Nu kan du ta del av Säffles historia genom att vandra runt i staden och lyssna på historien om historiska platser, människor och berättelser knutna till närmiljön.

Att besöka olika platser och bara vandra runt för att insupa miljön kan vara nog så intressant men än mer intressant är att gå på en privat guidning. Det kan man göra genom att lyssna på ljudberättelser i Storyspot som går att ladda ner gratis där appar finns. Sök efter platserna på kartan eller skriv ”Säffle” i Sökrutan. Lyssna hemma eller ta en promenad dit konstverken står eller berättelserna utspelat sig. 

Då kan man bland annat lyssna på:

Kampen om Säffle Kanal
Redan på vikingarnas tid användes vattenvägarna förbi Säffle, men först i början av 1800-talet dök idén om att bygga en kanal upp och några årtionden senare invaderades staden av hundratals soldater som skulle genomföra arbetet. Men hur påverkade kanalen egentligen Säffleborna?

Holgers konditori blev känt över hela Sverige
Här i Holgers lokaler har det varit konditori en bra bit över hundra år. Men visste du att Holger, som gett konditoriet dess namn - också skapade en staty som blev känd långt utanför Säffles gränser?

Smugglardramat på Wiksfors Bruk
I dag är Wiksfors bruk en mysig plats som samlar kreativa entreprenörer, turister och boende som är sugna på genuint hantverk eller fika. Men visste du att det har funnits verksamhet här ända sedan 1600-talet, och att bruket dessutom – under nittiotalets första år - spelade huvudrollen i ett smuggeldrama av episka mått?

Storyspots finns sedan tidigare i flera delar av Värmland bland annat Kristinehamn, Forshaga, Munkfors och Filipstad.

I dagsläget finns tusentals storyspots att lyssna på runt om i Sverige, och i övriga världen.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.