Nästa artikel
Söderköping får akvedukt?
NYHETER

Söderköping får akvedukt?

Publicerad 13 september 2015 (uppdaterad 13 september 2015)
Trafikverket utreder på nytt hur E22 genom Söderköping ska byggas om för att undvika köbildning.

Det är SvT Öst som tagit del av Trafikverkets tankar om hur trafikflödet på E22 genom Söderköping ska hanteras.

– Jag är glada att man faktiskt tittar vidare och det är en brist att man inte tidigare tittat på den här typen av akvedukt, säger kommunalrådet Mattias Ravander (S).

Trafikverket har tankar på att leda trafiken under Göta Kanal i stället för över kanalen via en bro som tidigare varit aktuellt. Att ta biltrafiken under kanalen istället för tvärtom tar bort behoven av broöppningar med tillhörande bilköer. Baksidan av de nya planerna innebär dock att ombyggnaden för E22 måste starta ett halvår senare än det redan nu försenade bygget, med akvedukten planeras E22 vara färdig för trafik 2020.

– Det här är så pass mycket bättre för Söderköping att ett år hit eller dit spelar ingen roll, säger Mattias Ravander.

De nya planerna ska råda bot på de problem som den omfattande genomfartstrafiken under sommarhalvåret i Söderköping skapar och man har länge sökt efter en bra lösning på hur E22 och Göta kanal ska korsa varandra. Den hittillsvarande idén som Trafikverket redan i ett tidigare skede fattade beslut om var att bygga en större öppningsbar bro. Tunnelalternativet avfärdades av kostnadsskäl i utredningen som gjordes 2002, men nu har alltså en mer noggrann utredning av en akvedukt inletts. Första etappen i utredningen är redan klar och nu återstår att bedöma de speciella problem som en akvedukt i sig själv kan orsaka. I förslaget ingår även en mil ny väg väster om staden så att de åtta trafikljusen blir ett minne blott.

I oktober förväntas det formella beslutet tas i samband med att resultatet av den nya utredningen tros vara klart.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.