Nästa artikel
Snittåldern ökar på Elmia och inget delat ägande
ELMIA 2024

Snittåldern ökar på Elmia och inget delat ägande

Publicerad 2024-09-11 14:00 (uppdaterad 2024-09-11 15:21)
Besökarnas ålder ökar, och gemensamt ägande är inte framtiden enligt Kabes vd. Nu har startskottet för mässan gått!

Elmiabesökarnas ålder har legat på ett snitt mellan 54 och 57 år under en längre period, varav den högre siffran är från senare år, berättar Klas Brandt under onsdagens presskonferens på Elmiamässan.

Det ligger strax under vad snittåldern för en husbilsköpare ligger på som landar på ungefär 58–59 år. Det senare klargör Eva-Klara Blomberg Högväg (vd för Husbilslandet) och Mikael Blomqvist (vd för Kabe) under samma presskonferens. 

Däremot ligger åldern för husvagnsköparna på ungefär 40 år, vilket också är förklaringen till att denna kundgrupp har varit delvis borta från köpmarknaden när inflationen och ränteläget har legat högt.

Mikael Blomqvist konstaterar att han är försiktigt positiv och tror att den nedåtgående trenden har brutits och barnfamiljerna återkommer så sakteliga till marknaden. Även Eva-Klara Blomberg Högväg är inne på samma spår.

– Inflationen har gått ner, räntorna följer efter och man inväntar att priserna ska stabiliseras. Så bara läget runtomkring blir lugnare tror jag att vi om något år, ser en stabilisering fullt ut, säger hon och fortsätter:

– Begagnatmarknaden för husbil har ökat med 5 procent sedan årsskiftet, vilket motsvarar ungefär 50 000 sålda exemplar.

Att hyra en husbil är fortfarande som en väg in till eget ägande.

Under presskonferensen väcks frågan huruvida delningsekonomi och ett gemensamt ägande kommer bli mer populärt framöver. Där är både Mikael Blomqvist och Eva-Klara Blomberg Högväg eniga om att de inte tror att så blir fallet. 

– Att hyra ut redan uppställda husvagnar eller hyra ut husbilen en vecka är en sak, men att äga ett campingfordon gemensamt med någon annan tror jag inte är framtiden, säger Mikael Blomqvist.

– Att hyra en husbil är fortfarande som en väg in till eget ägande, fortsätter han.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.