En statlig utredning skyndar på införandet av självkörande bilar i Sverige. Därmed blir landet också attraktivt för den globala teknikutvecklingen. Volvo bedriver redan nu tester med förarlösa fordon på testbanor, men det har inte funnits några regler för allmänna vägar än.
– Möjligheten att kunna bedriva försöksverksamhet i riktig trafik är viktig för att kunna ta nästa steg i teknikutvecklingen och därmed främja innovation, konkurrenskraft och trafiksäkerhet, säger utredaren Jonas Bjelfvenstam. Han är generaldirektör på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och lämnade igår över utredningen ”Vägen till självkörande fordon – försöksverksamhet” till infrastrukturminister Anna Johansson.
En omdiskuterad fråga är vem som bär ansvaret om en olycka sker. Enligt utredningens förslag ska det vara den som håller i testet som ansvarar om det händer en olycka när bilen körs i autonomt läge. Ett annat problem är den personliga integriteten. Eftersom de självkörande bilarna kontinuerligt registrerar omgivningen med bland annat kameror kommer människor i närheten att fotograferas och filmas. Lösningen på detta är att avidentifiera de som fastnar på bild. Det ska också finnas en ”svart låda” i varje självkörande bil, där man kan gå tillbaka och få en bild av eventuellt olycksförlopp.
Den nya lagen föreslås träda i kraft 1 maj 2017. Det blir i grevens tid för Volvo, som i projektet Drive Me ska sätta 100 självkörande bilar i Göteborgstrafiken nästa år.
Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.