Nästa artikel
Snart kan cykeln bli chippad
NYHETER

Snart kan cykeln bli chippad

Publicerad 11 januari 2018 (uppdaterad 11 januari 2018)
Även i Danmark är cykelstölder ett problem men nu kan en lösning vara på gång, med ett chip kan en rad uppgifter bli tillgängliga och underlätta att hitta den genom att alla med en smartphone kan kolla cyklar. Hittas en stulen cykel ges en hittelön.

Varje år stjäls 400 000 cyklar i Norden varav 60 000 i Danmark. För att försvåra stölder och underlätta att hitta de som ändå stjäls har den danska delen av försäkringsbolaget If varit delaktig i utvecklingen av något de beskriver som digitala ramnummer.

Nu inleds ett pilotprojekt i Danmark för att utvärdera effekten av denna idé. Än så länge finns därför inga priser på chippen men appen kommer enligt If i Sverige att kunna laddas ner gratis av vem som helst när systemet blir allmänt tillgängligt.

- Polisen kommer aldrig att få de resurser man behöver för att lösa alla cykelstölder, därför måste man ta tekniken till hjälp, säger produktchef Mikkel Rud Pedersen på If i Danmark om ett nytt digitalt ramnummer som ska testas under 2018.

If skriver att det nya digitala ramnumret kodas in i två chip på cykeln och kan avläsas med en app på en smartphone. Här kan man se status över om cykeln exempelvis är stulen. Appen meddelar ägaren om fyndet och en hittelön betalas automatiskt ut till den som hittat cykeln. Det är tänkt att chippet ska kunna monteras även på gamla cyklar. I appen kan cykelägaren även lägga in andra uppgifter såsom namn och adress, men även dokumentation över cykeln som exempelvis garantibevis och kvitto. Den bakomliggande databasen ska administreras av danska Rigspolitiet på samma sätt Rigspolitiet i dag hanterar cykelregistret över stulna cyklar, skriver danska If.

Mikkel Rud Pedersen förklarar:

- Chippet ska kunna identifiera cykeln, och det kommer att lösa väldigt många problem: Det går att snabbt identifiera om cykeln har en ägare eller om den lämnats eller kasserats, och polisen kommer att kunna se om den är stulen. Dessutom hjälper detta försäkringsbolagen, så att skadeprocessen blir så snabb och enkel som möjligt för kunden. Kunden kan överföra uppgifterna direkt till sitt försäkringsbolag från appen.

- Det är viktigt att börja använda ny teknik redan nu. Vi har prioriterat ett id-system som är anslutet till den upphittade cykeln, istället för ett spårningssystem där någon kan följa vart man cyklar. På det viset kan man få gemene man att engagera sig i att hitta en stulen cykel eftersom de bara behöver skanna den för att se om den är stulen. Då får de dessutom automatiskt en liten hittelön som tack for hjälpen, avslutar Mikkel Rud Pedersen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.