Bild
Nästa artikel
NYHETER

Små skyltar får stora tecken

Publicerad 26 juni 2017 (uppdaterad 26 juni 2017)
Transportstyrelsen ändrar utseendet på de mindre registreringsskyltarna. Ändringen innebär att bokstäver och siffror blir större och förändringen börjar gälla omgående. Ändringen sker för att underlätta avläsningen av registreringsnumret.

Den 1 januari 2014 förändrades registreringsskyltarnas utseende senast. Då genom att utrymmet för det tidigare kontrollmärket, mellan bokstäver och siffror, togs bort. Samtidigt infördes ett unikt typsnitt på registreringsskyltarna som inte finns någon annanstans. Det nya utseendet för den mindre registreringsskylt gäller all nytillverkning från och med den 26 juni 2017.

Ändringen görs för att det ska bli lättare att avläsa fordonens registreringsnummer, både när det gäller rent visuella kontroller, men också i olika tekniska system där automatisk skyltavläsning förekommer. Exempel på sådana lösningar är


De mindre registreringsskyltarna, som också ibland kallas USA-skyltar, har måttet 300 x 110 millimeter och tilldelas fordon som av någon anledning inte kan ha en registreringsskylt av den ordinarie storleken. Det handlar ofta om fordon som har sitt ursprung i USA där det är vanligt med ett begränsat utrymme i själva karossen, därav skyltnamnet.

Skyltar med äldre utseende kommer även i fortsättningen att vara giltiga. Ny registreringsskylt behöver man endast beställa om den befintliga inte längre kan läsas av eller om den har förlorats.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.