Nästa artikel
Slut med plast vid picnic
NYHETER

Slut med plast vid picnic

Publicerad 27 mars 2019 (uppdaterad 28 mars 2019)
EU har tagit ett nytt beslut när det gäller engångsartiklar som ofta används vid picnic och camping. 2021 är det slut med exempelvis plastbestick och engångstallrikar men även ballonger förbjuds.

Oomstridligen är det så att plastskräp är ett problem. När man hör om den mängd plast som hamnar i haven, åtta miljoner ton varje dag, är det ett problem att tas på allvar menar EU. Sammantaget täcker den plast som finns i haven en yta som är tre gånger så stor som Frankrike. Men haven är inte den enda platsen för plastskräp, engångsartiklar av plast är något av det vanligaste som ligger och skräpar i naturen. 

Visserligen är inte Europa den stora globala förorenaren men EU menar att man genom förbudet för tillverkning av engångsartiklar i plast kan föregå med gott exempel för resten av världen. Efter onsdagens beslut i kommissionen ska torsdagens ministermöte fatta det formella beslutet om förbudet. Sedan ska det även godkännas i EU-parlamentet innan det slutligen kan klubbas igenom.

Beslutet som har tagits kommer att ha betydelse för alla som är ute och campar. Nu är det slut med engångstallrikar, engångsbestick, plastmuggar och sugrör. Men det är fler artiklar som snart försvinner, tops, ballonger och vissa fiskeredskap är några men även cigarettfilter berörs. Därutöver ska EU uppmuntra medlemsländerna att minska andelen plastförpackningar.

– Jag välkomnar varmt dagens ambitiösa överenskommelse om vårt förslag från kommissionen att minska engångsplaster. Detta avtal hjälper verkligen vårt folk och vår planet. Européer är medvetna att plastavfallet är ett enormt problem och EU som helhet har visat sant mod att ta itu med det, vilket gör oss till den globala ledaren när det gäller att hantera plastskräp, säger EU-kommissionens förste vicepresident Frans Timmermans i ett pressmeddelande från ministerrådet.

Den svenska regeringen är nöjd med beslutet men hade velat gå längre med fler produkter

– Den innefattar många av de engångsprodukter som är de största nedskräparna. Sverige drev en linje där vi ville ha något fler produkter med på listan över de som nu ska förbjudas, men när lagstiftningen väl kommer på plats har jag gott hopp om att i framtiden kunna utvidga listan över förbjudna plastprodukter, säger Karolina Skog (MP) till SVT Nyheter.

2021 är det år då engångsprodukterna förbjuds och enligt den nya lagen ska även 90 procent av plastflaskorna återvinnas år 2029. Till 2030 ska även 30 procent av flaskorna vara tillverkade av återvunnet material.

Dessa produkter förbjuds 

  • Plastbestick 
  • Sugrör 
  • Tops 
  • Matbehållare i polystyren
  • Dryckesförpackningar i polystyren
  • Ballonger
  • Fiskeredskap 
  • Cigarettfilter
  • Oxo-bionedbrytbar plast (förekommer oftast i plastpåsar och är inte så vanlig i Sverige)
För matförpackningar och muggar som är gjorda i andra plastmaterial än polystyren har länderna kommit överens om att arbeta för att kraftigt minska användningen.

Överenskommelsen innebär också att varningstexter om att produkten innehåller plast och orsakar skada i naturen ska sättas på exempelvis våtservetter. Vidare ställs hårdare krav på producenterna av cigaretter med förväntningen att de tar fram alternativa filter. Producenter som fortsätter att tillverka cigaretter med plast kommer bland annat att få betala för städning av fimpar och kostnader för att sätta upp lämpliga behållare där fimparna kan slängas.

Pet-flaskor ska från år 2025 vara tillverkade av minst 25 procent återanvänd plast i genomsnitt. År 2030 ska alla plastflaskor vara tillverkade av i snitt 30 procent återanvänd plast.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.