Nästa artikel
Vinterskydda ditt mobila boende
FORDONSVÅRD

Vinterskydda ditt mobila boende

Publicerad 18 oktober 2013 (uppdaterad 19 januari 2018)
Varje vinter är en risk för ditt mobila boende, oftare snö eller råttor jämfört med stöld som faktiskt inte är den största risken, oavsett om vi pratar om helstöld eller inbrott.

Att alla känner lite oro för att bli av med sina saker är väl ingen nyhet. Detta oavsett om det gäller bedrägeri vid en försäljning, stöld av hela fordonet eller kanske "bara" ett inbrott. Många tycker dessutom att det räcker med risken för att exempelvis husbilen inte startar på våren men det beror i allmänhet på att alltför få bryr sig om batteriet. För oavsett vad som händer är det förenat med en massa jobb och vid en försäkringsskada är det väl få som känner sig helt nöjda med uppgörelsen med sitt bolag.

Det finns en ofta förbisedd konflikt mellan den enskildes önskemål om höga ersättningar och lägre premier. Går man till sig själv så är det få som blir ledsna för att få någon extra krona men hör man om någon annan som fått lite rundligt så kommer oftast en syrlig kommentar om bolagens bristande kunskap om ersättningar och att sådant ofog driver upp premierna. Lite som uttrycket "egna barn och andras ungar". Det är därför bolagens skadereglering oftast är så delikat, att ge rätt ersättning även om den enskilde inte upplever det så. Vi ställde några frågor till Trygg Hansa som svarade genom Erik Lif Sjöcrona.

- De vanligaste skadorna är frysskador, snöansamling på tak där snötryck orsakar skada på taket, samt råttor & möss som gnager sönder ledningar och inredning svarar Erik Lif Sjöcrona när vi frågar om vad som är den vanligaste skadeorsaken.

Det finns numer ganska effektiva rått och möss-skrämmare men dessa kräver ström.Har du tillgång till el och sätter batteriet på laddning i en smart laddare så kan det vara värt att även koppla in en elektronisk möss-skrämmare. Erfarenheten säger att de inte alltid fungerar som tänkt även om det är stor skillnad mellan sämre och bättre. Trots allt kan det ju vara en rimlig investering, har du ingen möss-skrämmare lär du ju absolut inte skrämma den så minsta råtta. Men med lite sunt förnuft kommer man långt. Självklart så flyttar du madrasser, täcken, dynor och annat löst till en bättre förvaring i ditt hem. Dessutom glömmer du inget spännande i skåp och lådor. Ett gammalt trick är enris, inte vetenskapligt bevisat att det hjälper även om många hävdar det. Att du skottar taket då och då samt ser till att ventialtionen fungerar gör att risken för fukt och takskador minskar, något att tänka på när snöstormen känns som värst. Erik Lif Sjöcrona säger

-Viktigast är att man ser till sitt fordon regelbundet! Inför vintern ska man tömma vattensystemen så som toalett, varmvattenberedare, avlopp och färskvattentank, och gärna blåsa rent i ledningarna. Man bör lämna dörren öppen till kylskåp och sätta upp rått- och musfällor med tät tillsyn. Det är viktigt att man skottar snötäckta tak.

Finns det utrustning som sänker/tar bort självrisk, exempelvis larm av något slag?

- Stöldsjälvrisken kan elimineras ifall fordonet är installerat med en av oss godkänd spårsändare. Detta gäller vid stöld eller tillgrepp av fordonet. Självriskreduktion gäller inte för fordonsdel eller utrustning, och inte heller om man har spårsändarkrav på sitt fordon på grund av högt fordonsvärde.

Var ska man undvika att parkera fordonet?

Man bör undvika att parkera i närheten av stall med tanke på gnagare. Man bör även undvika fuktiga platser exempelvis jordgolv eller gräsmattor.

Är det vanligare med helstölder än inbrott?

Inbrott är vanligast, men vi ser även en ökning av stöld av hela fordonet.

Om du nu följer de här råden så innebär det tyvärr inte att all risk är borta men i varje fall så minskar den. Bara det kan vara värt en hel del och spara mycket bekymmer när du ska ta första vårturen, om du nu inte kör året runt förstås.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.