Bild
Nästa artikel
NYHETER

Skuld på fordon automatiskt i luren

Publicerad 30 maj 2016 (uppdaterad 18 december 2016)
Den som köper ett begagnat fordon kan sedan 2014 bli skyldig att betala den förre ägarens fordonsrelaterade skulder. Nu inför bilregistret en ny tjänst där information om sådana skulder kan fås i den automatiska telefontjänsten.
Köper du ett begagnat fordon privat är det viktigt att vara klar över att inte fordonet har skulder knutna till det. Dels kan det röra sig om lån som den förra ägaren tagit för att finansiera sitt köp, dels avgifter till Transportstyrelser och andra myndigheter som ägaren inte betalat.

I många, men inte alla, fall anmäler en kreditgivare att det finns en finansiering som måste lösas för att denne ska ha rätt att sälja fordonet. Detta går att kontrollera med bilregistret men viktigt är att du får se säljarens inköpshandling. Du som köpare har skyldighet att kolla tre led bakåt. Det räcker inte med att se kvittot, fotografera av det och ring den som står som säljare på detta tidigare kvitto.

Något "köp i god tro" finns inte längre och kontrollerar du inte ägarförhållandet kan du tvingas lämna tillbaka fordonet till den rättmätiga ägaren och pengarna du betalat till säljaren är en separat process. Du kan alltså bli av med både pengar och fordon.

Den 1 juli 2014 infördes nya regler i Sverige med syfta att motverka användandet av så kallade bilmålvakter. Reglerna innebär att om ett fordon har gamla obetalda fordonsrelaterade skulder (fordonsskatt, trängselskatt, felparkeringsavgifter etc.) och om den betalningsskyldige ägaren inte har några tillgångar, så kan Kronofogden ta fordonet i anspråk och sälja det för att täcka de fordonsrelaterade skulderna. Det gäller även om fordonet har en ny ägare. En fordonsägare kan alltså hamna i en situation där Kronofogden vill ta fordonet för att få betalt för skulder som den nya ägaren själv inte är upphov till och inte är skyldig att betala. De nya reglerna har inneburit ett utökat behov att kontrollera om det finns skulder eller inte på fordon. Fram tills nu har det krävts ett telefonsamtal till Transportstyrelsens kundtjänst, vilket har inneburit begränsningar på grund av öppettider och väntetid i telefon.

Därför har Transportstyrelsen nu infört uppgifter om obetalda fordonsrelaterade skulder i den automatiska telefontjänst som läser upp fordonsinformation i luren för den som ringer. Lösningen innebär att det nu är enkelt att kontrollera om ett fordon har obetalda fordonsrelaterade skulder dygnet runt, året runt.

Tjänsten nås via Transportstyrelsens kundtjänsts vanliga telefonnummer, 0771-14 15 16. Den som ringer når tjänsten genom att säga förslagsvis "ägaruppgifter" när rösten ber ringaren berätta vad denne vill ha hjälp med. När kundtjänsten är stängd kommer man till tjänsten genom knappval 1.

– Det är viktigt att det är enkelt att kontrollera om ett fordon har obetalda fordonsrelaterade skulder. Den automatiska telefontjänsten innebär att man inte längre är bunden till kontorstider. Många fordonsaffärer görs under kvällar och helger och därför är det bra att kontrollerna nu också går att göra vid dessa tidpunkter, säger Jan-Olov Öhrn, skatte- och avgiftsdirektör på Transportstyrelsen.

Det går idag att söka information om ett fordon på webben via e-tjänsten ”Fordonsuppgifter – sök med registreringsnummer”. Men uppgifterna om fordonsrelaterade skulder kommer i nuläget inte att lämnas i tjänsten. Orsaken är att fordonsrelaterade skulder definieras som personuppgifter och att det saknas lagstöd för att lämna ut uppgifterna via webben.

Läs mer om fordonsrelaterade skulder på Transportstyrelsens webbplats

SÅ HÄR KONTROLLERAR DU OM ETT FORDON HAR EN SKULD

Transportstyrelsens fordonskundtjänst

För att kontrollera om det finns obetalda fordonsrelaterade skulder på ett visst fordon kan du kontakta Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor på 0771-14 15 16. Telefonen är röststyrd. Om du till exempel säger "ägaruppgifter" så når du vår automatiska tjänst, där du får uppgifter om fordonsrelaterade skulder. Du når tjänsten dygnet runt, även när vår kundtjänst har stängt.

Om en obetald skatt eller avgift har överlämnats till Kronofogden tillkommer även deras avgifter för att hantera ärendet. Observera att Transportstyrelsen inte har uppgift om Kronofogdens tillkommande kostnader.

Kronofogdens kundtjänst

Om ett fordon har obetalda fordonsrelaterade skulder som överlämnats till Kronofogden bör du vända dig dit för att få ett besked om hela skuldbeloppet. När Kronofogden tar hand om en obetald skatt eller avgift påför de en grundavgift för varje ärende. Telefonnummer till Kronofogdens kundservice är 0771-73 73 00.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.