Bild
Nästa artikel
NYHETER

Skillnad på modellår, fordonsår och årsmodell

Publicerad 24 januari 2018

Genrebild. Bilden har ingen koppling till artikeln.

En läsare av vår förlagskollega Vi Bilägare lyfte en intressant fråga när det gäller årsmodellsbeteckningar. Vet du skillnaden mellan modellår, fordonsår och årsmodell?

Vi återger såväl frågan som Vi Bilägares svar på denna intressanta fråga, inte minst för husbilsägare där leveranstiderna är långa.

Fråga:
När jag söker info om ett visst fordon på nätet via Transportstyrelsens hemsida får jag – liksom alla andra – reda på såväl tillverkningsdatum (år och månad), liksom vilket “fordonsår” som en bil är knuten till. Eftersom det så gott som uteslutande i båda fallen handlar om samma år, undrar jag varför uppgiften “fordonsår” inte ersätts med “modellår”, eftersom det är den uppgift som alldeles säkert de flesta vill ha reda på.
Om jag exempelvis finner en bil på Blocket så beskrivs bilen med “modellår” och “tillverkningsår”.
Jag bedömer det sannolikt att uppgifter på Blocket är knutna till de fordonsuppgifter som finns tillgängliga från Transportstyrelsen.
Varför anger inte Transportstyrelsen “modellår” istället för “fordonsår”? Om nu “tillverkningsår” och “fordonsår” är samma sak behöver knappast denna info lämnas två gånger. “Modellår” är däremot en kompletterande och värdefull uppgift vilken både underlättar och tydliggör situationen för den som tänker köpa en bil.
Bilspekulant

Svar:
Hur bilarnas ”födelseår” ska benämnas har blivit en djungel av dunkla begrepp. Begreppet ”årsmodell” togs bort redan 1999. Innan dess ändrades och piffades bilarna ofta upp framåt slutet av året (vanligen efter sommarsemestern) vilket motiverade att de kallades ”ny årsmodell”. Numera görs förändringar lite då och då men många bilhandlare väljer ändå att kalla bilarna som tillverkas efter sommaren för ny årsmodell. Det är inte rätt. Det är därför viktigt att man som bilköpare noga kollar när bilen är tillverkad och när den togs i bruk första gången. Tillverkningsdatum är rätt ”fordonsår” och registreringsdatumet ligger till grund för garantierna. Men när man ska sälja en ny bil som tillverkats förra året och alltså har förra året angivet som ”fordonsår” så brukar bilhandlaren hävda att bilen har ”modellår” innevarande år. En bil som exempelvis är tillverkad i juli 2012 har fordonsår 2012 men kan säljas som ”modellår” 2013. Men när bilen så småningom byts in kommer den med all säkerhet att värderas som en 2012:a. 
Fordonsår definieras i 1 kap. 5 § vägtrafikskattelagen (2006:227):
”Med fordonsår avses uppgift i vägtrafikregistret som anger ett fordons årsmodell eller, om sådan uppgift saknas, tillverkningsår. Om båda uppgifterna saknas i registret, avses med fordonsår det år under vilket fordonet första gången togs i bruk”.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.