Nästa artikel
Skattehöjning ger rekordhöga nyregistreringar för fritidsfordon
NYHETER

Skattehöjning ger rekordhöga nyregistreringar för fritidsfordon

Publicerad 6 april 2021 (uppdaterad 16 april 2021)
Nya skattehöjningar på husbilar och en tidig påsk gjorde att nyregistreringarna nådde nya höjder under mars. Husbilar gick från förra årets 254 till rekordhöga 1 170 men även husvagnar har en rejäl ökning.

Rapporter från HRF:s medlemmar visar att intresset för fritidsfordon är fortsatt mycket stort, och att lagren av både nya och begagnade fordon bedöms vara låga i förhållande till efterfrågan.

När HRF nu offentliggör mars månads nyregistreringssiffror tvingas de dessvärre konstatera att dessa, av flera anledningar, är missvisande. Bland annat har den tidiga påsken inneburit att ”påskleveranserna” skett redan i mars. Hur mycket det ökade intresset för hemester/svemester har påverkat nyregistreringarna under den gångna månaden, är därför omöjligt att mäta.

– När det gäller husvagnar kommer vi att veta mer vid utgången av april månad när 2020 års påskleveranser ingår i jämförelsematerialet, säger HRF:s ordförande Lars-Erik Hörmander.

När det gäller nyregistreringen av husbilar, är det fler faktorer som gör att nyregistreringssiffrorna är missvisande. I slutet av februari registrerades ett okänt antal husbilar som inte var sålda till kund eller sålda för senare leverans där dispensen för möjligheten att registrera fordon godkända enligt ett äldre avgasreglemente gick ut den sista februari. I slutet av mars var det så dags att registrera ett antal husbilar – osålda eller sålda för senare leverans – för att undvika den kraftiga höjningen av malus-skatten (storleksordning 23 procent) som trädde ikraft den 1 april.

– Här kommer det att ta betydligt längre tid innan vi är i balans när det gäller förhållandet mellan försäljning och registrering, avslutar Lars-Erik Hörmander.

Husvagnsregistreringar för mars 2021

Under mars månad 2021 registrerades 530 husvagnar. Motsvarande månad året dessförinnan registrerades 353 stycken. Hittills under 2021 betyder det 694 registrerade husvagnar mot 516 under samma period 2020. Detta innebär en ökning med 34,49 procent.

Husbilsregistreringar för mars 2021

Mars månads husbilsregistreringar visar 1 170 stycken, medan det i mars föregående år registrerades 254 husbilar. Hittills under kalenderåret 2021 har det totalt registrerats 1 455 husbilar, medan det under motsvarande period 2020 registrerades 385 stycken. Detta innebär en ökning med 277,92 procent för år 2021.

Referens

Under mars 2021 nyregistrerades enligt Trafikanalys 48 723 personbilar. Det är en ökning med 71 procent jämfört med mars föregående år.  De redovisar husbilarna för hela första kvartalet och då är ökningen 226 procent, från 522 till 1 700 medan husvagnar ökat med 40 procent, från 568 till 795. Under samma period har elbilar minskat med nio procent medan diesel har ökat med 19 procent.

Norska bobilverden.no rapporterar att försäljningen av husbilar i Norge också har ökat kraftigt under första kvartalet 2021, uppgången är 68 procent vilket betyder att det såldes 523 stycken i år.

Statistikföretaget Vroom redovisar att det under det första kvartalet 2021 såldes 1 380 husbilar vilket är en ökning med 241 procent. För mars är ökningen 304 procent till 1 106 sålda husbilar. De redovisar även privatbilsmarknaden separat och där levererades i mars 18 341 nya bilar vilket är en ökning med 48% jämfört med mars 2020.

BCA rapporterar om begagnathandeln där det såldes 102 696 begagnade personbilar till privatpersoner vilket är 4 977 fler än i mars 2020.

– Vi ser en kraftigt ökning av antal sålda bilar i mars med fortsatt stark efterfrågan. Osäkerheten kring den nu klubbade regeländring gällande hybrider, kombinerat med den nya skattejusteringen för tjänstebilar fortsätter att påverka begagnatmarknaden. Vi har fortsatt höga prisnivåer på begagnat även om de inte ökar längre. En önskan om att köpa nybil registrerad senast mars, för att undvika de nya högre skattesatserna, kommer förmodligen ha en liten tillfälligt dämpande effekt på begagnatpriserna under våren, säger Johan Browaldh Sales Manager Sweden på fordonsauktionsföretaget BCA Vehicle Remarketing.

Kvdbil rapporterar att det under årets första kvartal såldes 6,2 procent fler begagnade bilar jämfört med samma tid i fjol. Störst var ökningen i Stockholms län där försäljningen ökade hela 15 procent.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.