Den 11 oktober 1891 slog Skansen upp portarna för allra första gången. Då låg ingången på den väg som går upp förbi Röda längan i Stadskvarteren och Skansens område var mycket litet jämfört med dagens stora park. . Ett av de allra första husen som flyttades till området var Bollnässtugan, tillsammans med Moragården och Kyrkhultstugan. Sen utvidgades området raskt genom en rad inköp av land och fram emot sekelskiftet började den park som finns idag att ta form.
Hazeliushuset och Bollnässtugan I Arturs födelsehem Hazeliushuset, från Surbrunnsgatan i Stockholm, och i Bollnässtugan, ett av de första hus som nämns på det nyöppnade Skansen, finns museipedagoger mellan 10 och 15 som berättar om bakgrunden till Skansen och de första åren från 1891. Artur själv hann skapa grunden innan han dog 27 maj 1901.
I år firas ärevördiga 121 år med ett specialprogram som pågår kl 10 - 15 i de kulturhistoriska husen, och fram till 16 i restaurangerna och kaféerna.
Välkommen till Skansen!
Personalen i Huvudingången hälsar välkommen. Positivmusik m m.
Tror fröken att det klarnar?
Maria Wiederheim-Paul läser ur Sigrid Millraths minnen om sina år som Artur Hazelius närmsta medarbetare och ”högra hand”. Bollnässtugan
Det första huset
Hälsa på i Morastugan från Dalarna, den första byggnad som köptes till friluftsmuseet Skansen.
Arturs barndomshem
Välkommen att besöka Hazeliushuset, ursprungligen Artur Hazelius bardomshem från Surbrunnsgatan i Stockholm.
Födelsedagsfika och mat
På Restauration Gubbhyllan serveras en chokladfondant med ett glas crémant. Stora Gungan har en ”Hazeliustallrik” dagen till ära. Café Terrassen har födelsedagsfika med kaffe och tårtbit och Café Petissan har tagit fram en Artursk chokladbit. Stockholms glasbruk ansluter till firandet och säljer en liten skål lämplig för praliner till minne av Arturs känsla för choklad.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.