För några veckor sedan berättade Husbil & Husvagn om den asiatiska tigermyggan som kan följa med husbilen hem från semestern i Europa.
Men den är inte det enda krypet som kan lifta med ditt fordon. Om du har otur kan du få med andra fripassagerare på resan. För det mesta orsakar de ingen skada och är lätta att bli av med, även om de kan vara obehagligt sällskap.
– Är du lite ovetande så finns det risk att du tar med dig biologiskt material, som växter och annat, där kan de komma med hem. Det är ju så arter sprider sig över gränser. Det är inte så att en mygga kan flyga från Italien. Men den kan lifta med material, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.
Han tror det är störst risken att få med sig ovälkomna gäster om man köper med sig matvaror.
– Om du köper matvaror eller växter som är infesterade av kryp kan de föröka sig i produkterna och då kan du få in dem i din husbil och sedan in i ditt kök hemma, säger han.
Även föremål av trä kan bära med sig skadedjur.
– Ofta är det skalbaggar vars larver äter trä. En husbil är inte gjord av trä men man ju kan köpa prydnadsgrejer i trä. Det finns de som tycker om torrt trä och fuktigt trä. Men skalbaggarna kommer sannolikt inte sprida sig till ditt hus. Men de kan äta på det du köpt och då syns ett fint sågspånspuder.
Om du köper matvaror eller växter som är infesterade av kryp kan de föröka sig i produkterna och då kan du få in dem i din husbil.
- Brödbaggar: Två-fyra millimeter stor skalbagge som även finns i Sverige. Du kan få med den när du köper torra spannmålsprodukter.
- Bönbaggar: Två-fyra millimeter stor tropisk skalbagge som lever i torra bönor, mungbönor, kidneybönor. De är aktiva, springer kring i köket och flyger.
- Fläskänglar: Det finns 10–15 arter av skalbaggen som lever på torkat kött och djurfoder.
- Träskadeinsekter: Trägnagande skalbaggar som angriper trä.
- Kackerlackor: Släkting till gräshoppor och syrsor. De största i världen är upp till 12 cm stora, de minsta bara några millimeter. Lever egentligen ute i naturen. Tål temperaturer från -5 till 40 grader.
- Vägglöss: Fem till åtta millimeter lång insekt som lever inomhus bland människor. Deras kliande bett påminner om myggbett.
- Brunmarmorerad bärfis: Kommer ursprungligen från Asien. Kan göra skada på frukt och grönsaksodlingar. Framåt hösten vill de övervintra och då går de in och gömmer sig de kan mycket väl välja bilar. Vad som helst som står på samma plats en tid. Kommer ofta till Sverige med pallar. De är en ”allvarlig” art som man inte vill ha in i landet, men för de flesta orsakar de bara lite obehag.
- Asiatisk tigermygga: Tropisk mygga med svart-vit-randiga ben och liten svartvit kropp. Kan sprida sjukdomar som denguefeber.
En skadeinsekt som resenärer brukar bli varnade för är vägglöss. Men eftersom de lever där vi sover är risken minimal att drabbas för den som reser i husbil eller husvagn – risken är störst för de som tar in på hotell. Thomas Persson Vinnersten ser egentligen bara ett tillfälle då husbils- eller husvagnsresenären riskerar att få in vägglöss i sitt fritidsfordon.
– När man åker färja och bor där. Då kan man få med sig vägglöss i sin väska från hytten och så får man in dem i husbilen eller husvagnen, säger han.
Kackerlackor då? Jo, det kan finnas en risk att få in dem i husbilen eller husvagnen, särskilt om du tar in på campingplatser med tveksam hygien.
– Du kanske använder deras kök i servicehuset. Risken finns alltid. Är det varmt och fuktigt ökar risken att kackerlackor tar sig in, säger Thomas Persson Vinnersten.
– De lockas av mat. Har du öppet och inte är superhygienisk, kanske disk som står i diskhon… då finns risken att det kommer med en kackerlacka. Har du otur är det en hona med en äggkapsel och hur den kommer 20-30 nya om ett tag.
Skulle man få in skadedjur i husbilen är det för det mesta ingen fara. Men det finns två undantag:
– Skulle man mot förmodan få vägglöss och kackerlackor behövs ofta professionell hjälp. De andra städar du upp själv, säger Thomas Persson Vinnersten.
- Ohyra i mat och trä: Förvara dina grejer i förslutbara burkar och kärl så att eventuell ohyra inte sprider sig. Kolla igenom grejerna du köpt innan du tar in dem i köket hemma.
- Vägglöss: Kolla madrassen. Ofta ser du vägglössen (de ser ut som äppelkärnor) annars kan de avslöjas av avföringen som är som prickar på madrassen, ofta i huvudändan av sängen. Ser du det ska du byta rum. Förvara inte resväskan öppen på golvet eller på sängen.
- Kackerlackor: Håll undan i köket. Lämna inte disk och matrester som kan locka kackerlackorna. Använd inte köket i servicehuset om campingplatsen ger ett smutsigt intryck.
- Tigermyggor: Se till att alltid ha för myggnät, både för dörrar och fönster.
- Allmänt: Städa, gör rent och förvara det som kan vara angripet på ett säkert sätt. Om det är vinter, kan du frysa grejerna eller lägga dem i frysboxen. Då dör de. Det är viktigt att inte bara städa ur och slänga mat och rester i sopkorgen – då kanske ohyran sprider sig igen.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.