Nästa artikel
Självkörande bilar stöper om försäkringar
NYHETER

Självkörande bilar stöper om försäkringar

Publicerad 4 maj 2016 (uppdaterad 4 maj 2016)
Självkörande bilar innebär stora förändringar för bilförsäkringsbranschen. År 2035 antas antalet olyckor ha minskat med 80 procent och försäkringspremierna förväntas sjunka kraftigt spår Volvo Cars.

Forskning från Swiss Re och HERE, som avslöjades tidigare den här månaden, visar att självkörande system kan innebära att försäkringspremier minskar med 20 miljarder dollar globalt 2020. Bilförsäkringar genererar i dag 42 procent av alla försäkringspremier (exklusive livförsäkringar) och är det största enskilda segmentet inom globala försäkringspremier.

Volvo Cars menar att försäkringsbranschen är tvungen att göra en fundamental omstrukturering för att klara de stora utmaningar som branschens nuvarande affärsmodell står inför.

– På medellång till lång sikt kommer försäkringsbranschen att drabbas i stor omfattning. Men vi får inte glömma att orsaken är färre olyckor, skadade och dödsfall. Självkörande bilar är ensamt det största utvecklingssteget inom bilsäkerhet som har kommit de senaste åren, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd och koncernchef, som talade på Londonseminariet En framtid med självkörande bilar – konsekvenser för försäkringsbranschen.

– Fordonstillverkare förutspår att det kommer att gå att köpa autonoma fordon, som kan ta över förarens uppgift helt under vissa delar av bilfärden, från omkring 2021. Olycksstatistiken kommer tveklöst att sjunka drastiskt. Det har vi redan sett sedan vi introducerade automatisk nödbromsning på många nya bilar. Forskning i USA från NHTSA visar att autonoma och uppkopplade bilar kommer göra så att olyckstatistiken minskar med 80 procent 2035. Om en olycka inte kan undvikas kommer krockhastigheten i stället att kunna minskas och krocken behöver inte bli lika allvarlig. berättar Peter Shaw, vd för Thatcham Research.

Volvo Cars meddelade förra veckan att de kommer att starta Storbritanniens största testprojekt, Drive Me UK. 2017 kommer upp till 100 självkörande bilar att köras på riktiga vägar och projektet är en del av Volvo Cars globala satsning på att utveckla autonoma bilar med liknade program i Sverige och Kina.

Håkan Samuelsson, Volvo Cars koncernchef, berättade att fordonsbranschen inte kan göra det här på egen hand

– Vi behöver också politikernas hjälp. Biltillverkare måste samarbeta med regeringen för att anpassa lagar så att vi kan få ut bilarna på vägarna och börja rädda liv så snart som möjligt.

– Förarlösa bilar kommer att göra våra resor snabbare, miljövänligare och säkrare. Storbritannien går i spetsen för utvecklingen av den teknik som behövs för att göra det här till verklighet tack vare vår världsledande forskning, och de här testprojekten kommer att bli allt vanligare, sade Sajid Javid som är Storbritanniens näringsminister.

De tekniska framstegen visar att vi börjar närma oss en fjärde industriell revolution, och vår vilja att ligga i framkant gör att stora företag från hela världen hör av sig till oss för den här typen av testprojekt.

Håkan Samuelsson kommer att säga att han ser fram emot att samarbeta med Storbritanniens regering för att säkerställa att tekniken lanseras så snart som möjligt.

- Autonom körning och vad som händer kring det revolutionernar bilsäkerhet. Volvo Cars har en vision att ingen ska bli dödad eller allvarligt skadad i en ny Volvo år 2020. Autonoma bilar är därför en viktig milstolpe om visionen ska bli verklighet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.